Besparingar inom polisen

Skriftlig fråga 2020/21:3614 av Björn Söder (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-09-06
Överlämnad
2021-09-06
Anmäld
2021-09-08
Svarsdatum
2021-09-15
Sista svarsdatum
2021-09-15
Besvarad
2021-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har ofta återkommit till och slagit sig för bröstet för hur mycket man satsar på polisen. Trots detta visar det sig nu att polisen har ett underskott på en halv miljard. Ledningen har uppmanat till sparsamhet, och på flera håll finns en frustration över att poliser tvingas utföra administrativa uppgifter i stället för att vara ute på gatan.

Enligt SVT ligger nu polisen en halv miljard back i sin budget för resten av året. Orsaken uppges vara ökade kostnader i och med pandemin samt att antalet polisanställda ökat snabbare än beräknat. På grund av läget har, enligt SVT, en tydlig signal om att spara skickats till regionerna, om måttfullhet kring ersättningsrekryteringar och investeringar.

Detta innebär att poliser, som egentligen skulle vara ute i yttre tjänst, tvingats arbeta med administrativa tjänster, som polisstationens reception, där det krävs betydligt lägre utbildning.

Enligt Polismyndighetens ekonomidirektör Fredrik Modig behöver man mer pengar.

Statsrådet Mikael Damberg har till SVT inte velat kommentera den interna kritik som nu väcks mot besparandet. Till SVT säger han: Regeringen kommer att presentera budgetpropositionen i sin helhet den 20 september. Regeringen genomför den största satsningen på Polismyndigheten någonsin. Sverige har aldrig haft så många poliser eller civila anställda. Hur resurserna fördelas är en fråga för Polismyndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att det är rimligt att propagera för att man genomför den största satsningen på Polismyndigheten någonsin utan att tillräckligt finansiera satsningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3614 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:3614 av Björn Söder (SD)
Besparingar inom polisen

Björn Söder har frågat mig om jag anser att det är rimligt att propagera för att man ”genomför den största satsningen på Polismyndigheten någonsin” utan att tillräckligt finansiera satsningen.

Regeringen genomför den största satsningen på Polismyndigheten någonsin. Denna satsning finansieras löpande, med grund i de budgetunderlag som myndigheten årligen lämnar till regeringen. Budgetunderlagen innehåller myndighetens förslag till finansiering av verksamheten. Utifrån detta finns i dagsläget medel avsatta i år och nästa år för expansionen.

Polismyndigheten disponerar ett anslag som får användas för myndighetens utgifter. Detta anslag får tillfälligt överskridas genom att en anslagskredit tas i anspråk. Om krediten utnyttjas minskas anslaget med detta belopp påföljande år. På motsvarande sätt får eventuella outnyttjade medel användas följande år, s.k. anslagssparande. För Polismyndigheten gäller att tre procent av de 30,5 miljarder kronor som myndigheten disponerar 2021 får utnyttjas i anslagskredit eller anslagssparande.

Polismyndigheten får alltså de finansiella förutsättningar som behövs för att klara tillväxten. När behov uppstår finns möjlighet att hantera utgifter som är högre än tilldelade medel genom att utnyttja en anslagskredit. Med detta sagt är utbyggnaden av Polismyndigheten högt prioriterat för regeringen. För att myndigheten även fortsatt ska ha så goda förutsättningar som möjligt att utföra sitt uppdrag kommer regeringen föreslå att 500 miljoner kronor tillförs myndigheten i propositionen Höständringsbudget för 2021 för att hantera innevarande års budgetunderskott.

Stockholm den 15 september 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.