Till innehåll på sidan

Bevarandet av Varbergs fästning och andra svenska kulturfastigheter

Skriftlig fråga 2022/23:325 av Adnan Dibrani (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-09
Överlämnad
2023-02-09
Anmäld
2023-02-10
Svarsdatum
2023-02-22
Sista svarsdatum
2023-02-22
Besvarad
2023-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

Varbergs fästning började byggas i slutet av 1200-talet i Halland, som då tillhörde Danmark. År 1645 blev fästningen svensk. Här har olika kungar huserat, och här har varit kronohäkte. Under 1700-talet rustades fästningen vid olika tillfällen för att sedan förfalla under 1800-talet. År 1822 avfördes fästningen från rikets fasta försvar. Varbergs fästning är ett landmärke, inte bara vid Sveriges kust utan också i vår historia.

Vi skriver nu 2023, och fästningen är tyvärr i förfall. Murar vittrar sönder, och byggnaderna på fästningen är till största delen i mycket dåligt skick. Det gör det svårt att ha verksamhet där. Förfallet har gått så långt att åtgärderna nu är kostsamma.

Fästningen ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk. Två vårdprogram finns, ett från 2003 som främst gäller själva fästningen och ett från 2019 som främst gäller byggnaderna på fästningen. Man kan bland annat läsa att syftet med förvaltandet är att garantera en i princip oändlig livslängd. Nu har det alltså uppdagats att underhållet har varit sämre än man har vetat om.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Niklas Wykman:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att underlätta bevarandet av Varbergs fästning och andra bidragsfastigheter i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:325 besvarad av Statsrådet Niklas Wykman (M)


Svar på fråga 2022/23:325 av Adnan Dibrani (S)
Bevarandet av Varbergs fästning och andra svenska kulturfastigheter

Adnan Dibrani har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att underlätta bevarandet av Varbergs fästning och andra bidragsfastigheter i Sverige.

Staten har ett ansvar för helhetsperspektivet i bevarandet av kulturarvet och för att skapa goda förutsättningar för att förvalta och utveckla det. Den statliga fastighetsförvaltningen ska främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas.

Statens fastighetsverk ansvarar för att förvalta en del av statens fasta egendom, bl.a. många kulturfastigheter. Varbergs fästning är en av de kulturfastigheter som myndigheten förvaltar.

Varbergs fästning är vidare en bidragsfastighet. Bidragsfastigheter är fastigheter som kännetecknas budgetmässigt av att de saknar förutsättningar för att långsiktigt ge ett ekonomiskt överskott. Statens fastighetsverk disponerar ett särskilt anslag i statsbudgeten för att finansiera underhållskostnader och löpande driftunderskott för sådana fastigheter.

Statens fastighetsverk ansvarar för att löpande och samlat bedöma stora delar av det statliga beståndet av kulturfastigheter i syfte att upprätthålla ett välavvägt fastighetsbestånd, med byggnader i hela Sverige. Statens fastighetsverk ska utifrån sitt uppdrag väga bevarandeambitionerna mot ekonomiska prioriteringar och det ekonomiska utrymmet.

Stockholm den 22 februari 2023

Niklas Wykman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.