Till innehåll på sidan

Bibilotekslagens portalparagrafs förenlighet med anmälningsplikt

Skriftlig fråga 2022/23:76 av Lawen Redar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Överlämnad
2022-11-23
Anmäld
2022-11-24
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

I Tidöavtalet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna framgår att informationsutbyte och anmälningsplikt mellan polisen och myndigheter som kan antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet ska utredas. Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstånd försvåras. 

Fastän det framgår att frågan ska utredas samt att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden har reaktionerna inte låtit vänta på sig från den svenska sjukvården. Sjukvårdens primära uppgift är att garantera liv och hälsa och låta patientens bästa stå i fokus. Flera företrädare för sjukvården har den senaste veckan uttryckt att angiveri står i total motsättning till principen om rätten till vård. 

Nu kritiseras detta även av Sacoförbundet Dik, som organiserar bland annat Sveriges bibliotekarier. I en debattartikel i Altinget skriver Anna Troberg, Diks förbundsordförande, att Tidöavtalet tvingar bibliotekarier till angiveri. Förslaget skulle frångå bibliotekariens roll att främja yttrandefriheten, den fria åsiktsbildningen, läsningen och informationsutbytet på Sveriges alla folkbibliotek. Om tanken är att förvandla bibliotekariens roll från att vara informationsspecialister till informanter urholkar man inte bara bibliotekens demokratiska roll, man bryter även mot bibiliotekslagens portalparagraf om att bibliotek ska vara till för alla. 

Kulturministern har uttryckt vikten av kulturens frihet och principen om en armlängs avstånd till det konstnärliga skapandet. Principen om en armlängds avstånd handlar också om att inte bedriva en instrumentell kulturpolitik som riskerar att inskränka yttrandefriheten och den fria åsiksbildningen. Det är inte länge sedan Sverigedemokraternas tidigare kommunalråd Louise Erixon ändrade i den kommunala biblioteksplanen Sölvesborg och stoppade biblioteksböcker på fler språk. Ytterligare inskränkningar av biblioiteksväsendets roll, betydelse och innehåll är fel väg att gå. Men skulle en utredning innefatta en roll för Sveriges bibliotekarier att agera informanter måste regeringen även ändra i portalparagrafen i bibliotekslagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kulturminister Parisa Liljestrand: 

 

Har ministern för avsikt att införa anmälningsplikt för bibliotekarier i enlighet med Tidöavtalet och i så fall, anser ministern att en sådan plikt är förenlig med bibliotekslagens portalparagraf? 

Svar på skriftlig fråga 2022/23:76 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)


Svar på fråga 2022/23:76 av Lawen Redar (S) Bibliotekslagens portalparagrafs förenlighet med anmälningsplikt

Lawen Redar har frågat mig om jag har för avsikt att införa anmälningsplikt för bibliotekarier i enlighet med Tidöavtalet och i så fall om jag anser att en sådan plikt är förenlig med bibliotekslagens portalparagraf.

Jag vill inleda med att betona att det i bibliotekslagen (2013:801) stadgas att biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. De har också i uppdrag att främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.

För att vi ska bekämpa skuggsamhället är det dock viktigt att ha kontroll över vilka som befinner sig i Sverige. Det är en fråga om förtroendet för svensk migrationslagstiftning, rättvisa och att vara lika inför lagen: har man fått ett beslut som säger att man inte har rätt att stanna i Sverige ska det följas. Regeringen avser vidta ett flertal åtgärder för att minska skuggsamhället. Ett exempel är att tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag till en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt för myndigheter och kommuner i syfte att hitta personer som befinner sig illegalt i landet.

I Tidöavtalet anges att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, t.ex. i sjukvården. Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.

Stockholm den 30 november 2022

Parisa Liljestrand


Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.