Biblioteksstrategin

Skriftlig fråga 2020/21:70 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-17
Överlämnad
2020-09-18
Anmäld
2020-09-21
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

År 2015 beslutade regeringen att Kungliga biblioteket (KB) skulle ta fram ett förslag till en nationell biblioteksstrategi i syfte att utveckla, förnya och förstärka biblioteksväsendet. Regeringsuppdraget innebar att KB skulle föreslå långsiktiga mål och strategier för att främja samverkan och kvalitetsutveckling i hela det allmänna biblioteksväsendet.

Strategin anger en riktning fram till år 2030.

Förslaget till nationell biblioteksstrategi överlämnades till regeringen den 7 mars 2019, och remisstiden avslutades den 15 oktober.

I utredningen som ska ligga till grund för en nationell biblioteksstrategi, Demokratins skattkammare, finns ett antal reformförslag. Det handlar om att bygga nationella digitala bibliotekstjänster och digitalisera vårt kultur- och kunskapsarv.

Av utredningsförslagen till strategin framgår även att biblioteksverksamheten behöver stärkas för de nationella minoriteterna och urfolket samerna. Utbudet av tillgängliga medier för personer med funktionsnedsättning behöver säkras, liksom att öka tillgången till medier på andra språk än svenska.

Biblioteksstrategin behöver komma på plats. Mot bakgrund av ovanstående blir min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilket datum avser ministern att för riksdagen presentera ett färdigt och skarpt förslag på biblioteksstrategi?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:70 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/01988

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:70 av Lotta Finstorp (M)
Biblioteksstrategin

Lotta Finstorp har frågat mig vilket datum jag avser att för riksdagen presentera ett färdigt och skarpt förslag på biblioteksstrategi.

För att långsiktigt bibehålla och utveckla en biblioteksverksamhet av hög kvalitet som är förberedd för framtidens utmaningar gav regeringen den 11 juni 2015 Kungl. biblioteket i uppdrag att lämna förslag till en nationell biblioteksstrategi för hela Sverige. I mars 2019 redovisade Kungl. biblioteket sitt förslag till nationell biblioteksstrategi till regeringen och förslaget har sedan remitterats.

För närvarande bereds förslaget till nationell biblioteksstrategi inom Regeringskansliet och regeringen avser återkomma i frågan. Med hänsyn till den pågående processen är det dock inte möjligt att i nuläget närmare precisera ett datum för detta.

Med det sagt vill jag samtidigt framhålla att på ett antal områden, som Kungl. biblioteket lyfter som viktiga i förslaget till strategi, har ett arbete redan inletts. Regeringen har till exempel tillsatt en utredning om bl.a. stärkta skolbibliotek (dir. 2019:91) samt en utredning om översyn av den s.k. pliktlagen (dir. 2019:84). Vidare har regeringen lämnat förslag på en rad insatser med utgångspunkt i Läsdelegationens betänkande (SOU 2018:57) i budgetpropositionen för 2021. Vad gäller slutsatserna kring öppet tillgänglig forskning har regeringen vidtagit ett flertal åtgärder, framför allt genom att ge Kungl. biblioteket och Vetenskapsrådet i uppdrag att samordna det nationella arbetet med öppen tillgång till vetenskapliga publikationer respektive forskningsdata. I budgetpropositionen föreslås även medel till satsningen Stärkta bibliotek de kommande tre åren. I samma proposition framhålls även vikten av att utveckling och drift av nationella resursbibliotek och Kungl. bibliotekets arbete med nationella digitala bibliotekstjänster för att stötta läsfrämjande och medieförsörjning på de nationella minoritetsspråken och för personer med annat modersmål än svenska kan fortsätta stöttas. Därtill bedöms i budgetpropositionen att Kungl. bibliotekets arbete för att driva Digiteket, ett arbetsverktyg för digital kompetensutveckling för både bibliotekspersonal och allmänhet, bör fortsätta.

Stockholm den 30 september 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.