Till innehåll på sidan

Bildregeln vid marknadsföring av alkoholhaltiga drycker

Skriftlig fråga 2023/24:881 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-07
Överlämnad
2024-05-08
Anmäld
2024-05-14
Svarsdatum
2024-05-15
Sista svarsdatum
2024-05-15
Besvarad
2024-05-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Den så kallade bildregeln vid marknadsföring av alkoholhaltiga drycker är problematisk och har öppnat för godtycklighet. Tidigare har domstolar kommit fram till att vissa bilder där ölsorter visas upp i trevliga miljöer är tillåtna enligt alkohollagen, men andra inte. Bland annat Konsumentverket har tolkat gällande regelverk som att det inte är tillåtet att visa upp öl och vin tillsammans med maträtter på bild. Enligt min uppfattning är marknadsföring där alkoholhaltiga drycker visas upp tillsammans med mat ett utslag av en positiv dryckeskultur där alkohol och mat hör ihop, i motsats till att enbart visa upp drycken. Så arbetar Systembolaget sedan en lång tid tillbaka.

I dag konkurrerar svenska bryggerier och destillerier på en global marknad och i sociala medier, där grundbulten är att marknadsföring regleras i ursprungslandet, oavsett vilken marknad den riktas mot. Det är med andra ord fullt möjligt för globala alkoholjättar med säte i länder med mer liberal lagstiftning att rikta digital marknadsföring mot svenska konsumenter, samtidigt som svenska aktörer behöver förhålla sig till ett striktare regelverk som enligt tolkningar från Konsumentverket till exempel innebär att öl och en maträtt inte ska få finnas på samma bild.

Det vore enligt min uppfattning påkallat att se över behovet av ett förtydligande i lagstiftningen. Min uppfattning är att vi ska ha en alkoholmarknadsföring som är ansvarsfull, riktar sig till en vuxen publik och uppmuntrar till en sund och trevlig dryckeskultur där alkoholhaltiga drycker och mat kan höra ihop.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed följande:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förtydliga och förbättra regelverket för digital marknadsföring av alkoholhaltiga drycker i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:881 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på fråga 2023/24:881 Bildregeln vid marknadsföring av alkoholhaltiga drycker

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:881 av Tobias Andersson (SD)
Bildregeln vid marknadsföring av alkoholhaltiga drycker

Tobias Andersson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förtydliga och förbättra regelverket för digital marknadsföring av alkoholhaltiga drycker i Sverige.

Svensk alkohollag har utformats i syfte att vara en skyddslagstiftning och den svenska alkoholpolitiken har som mål att minska de medicinska och sociala skadorna som orsakas av alkohol. Riksdagen har ställt sig bakom detta mål. Vidare rekommenderar bl.a. WHO att de bästa och mest kostnadseffektiva sätten att åstadkomma minskade alkoholskador är genom att begränsa tillgängligheten, ha höga skatter på alkohol och ha strikta regler för marknadsföring av alkohol.

Stockholm den 15 maj 2024

 

 

 

Jakob Forssmed

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.