Bildupptagningar i domstol och vittnesskydd

Skriftlig fråga 2007/08:727 av Engström, Hillevi (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-07
Anmäld
2008-02-12
Besvarad
2008-02-13
Svar anmält
2008-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 februari

Fråga

2007/08:727 Bildupptagningar i domstol och vittnesskydd

av Hillevi Engström (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Samhället har en oerhört viktig uppgift i att se till att vittnen och målsägande får ett tillräckligt bra skydd. I de mest allvarliga fallen finns särskilda vittnesprogram för den som riskerar hot eller våld för vad han eller hon har berättat för polis och åklagare.

Reformen om en modernare rättegång kommer i slutet av detta år att bli verklighet. De nya reglerna innebär bland annat att en berättelse som lämnas i bevissyfte i tingsrätt ska videofilmas om det inte finns särskilda skäl mot det. De nya reglerna för mycket positivt med sig, men det är viktigt att den som lever under vittnesskydd inte hamnar i ett sämre läge. Det är till exempel förstås inte bra om den som ligger bakom grov brottslighet har möjlighet att på videofilm studera ett vittne som har en sådan allvarlig hotbild över sig att han eller hon lever under vittnesskydd.

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att den som lever under vittnesskydd inte får ett försämrat skydd till följd av de nya reglerna om en modernare rättegång?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:727 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 13 februari

Svar på fråga

2007/08:727 Bildupptagningar i domstol och vittnesskydd

Justitieminister Beatrice Ask

Hillevi Engström har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att den som lever under vittnesskydd inte får ett försämrat skydd till följd av de nya reglerna om en modernare rättegång.

En viktig del av reformen En modernare rättegång, som träder i kraft den 1 november 2008, är att förhör i domstol som huvudregel ska spelas in på video. Videoupptagningarna är endast avsedda att utgöra ett arbetsredskap i domstolsprocessen och det är viktigt att bilderna inte sprids och används på ett sätt som innebär en försämrad situation för målsäganden och vittnen, till exempel de som lever under vittnesskydd. För bilden som ingår i en videoupptagning gäller därför sekretess.

Sekretess hindrar dock inte en part från att ta del av en upptagning med stöd av sin rätt till partsinsyn. I förarbetena sägs att detta inte behöver ske genom att upptagningen lämnas ut, under förutsättning att parten kan ta del av den på annat sätt, till exempel i domstolens lokaler. Eftersom frågan är oreglerad och då det finns ett behov av att säkerställa att upptagningarna inte sprids på ett integritetskränkande sätt har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att bland annat överväga hur partsinsynen i detta fall bör hanteras samt att lämna förslag till hur denna hantering bör regleras. Uppdraget ska redovisas den 1 september 2008.

Jag vill avvakta utredarens förslag innan jag tar ställning till vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att närmare precisera hur partsinsynen ska tillgodoses.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.