Biotopskydd

Skriftlig fråga 2021/22:1330 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-22
Överlämnad
2022-03-23
Anmäld
2022-03-24
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Länsstyrelsen i Kalmar län har hemställt till regeringen om undantag för odlingsrösen och grindöppningar från biotopskyddet och samtidigt informerat regeringen om en regional tillämpning för flytt av stenmurar och öppna diken.

Kalmar län är ett av Sveriges viktigaste områden för livsmedelsproduktion. Samtidigt är odlingslandskapet i delar av länet småbrutet och stenbundet, särskilt i de inre delarna och på Öland. Det innebär att det finns en mycket rik förekomst av biotoper i form av bland annat stenmurar och odlingsrösen. Detta är i grunden positivt för den biologiska mångfalden och bidrar till länets unika natur- och kulturvärden. Samtidigt omöjliggörs i många fall ett rationellt brukande av åkermarken.

Det finns i delar av länet ett mycket stort behov av rationalisering för att jordbruket ska kunna fortsätta att utvecklas och bidra till målen i livsmedelsstrategin, både den regionala och den nationella. Biotopskyddet i dess nuvarande utformning riskerar att bli kontraproduktivt genom att just de livsmiljöer som ska skyddas försvinner om åkermarken inte längre brukas.

I Kalmar län finns mot bakgrund av ovanstående, samt den dramatiska kostnadsutveckling svensk livsmedelsproduktion utsätts för till följd av världsläget, ett överhängande och reellt hot att värdefull åkermark kan komma att överges, att betesdriften upphör på naturbetesmarker med höga biologiska och kulturhistoriska värden och att intresset för generationsskifte mellan lantbrukare minskar. Statens regionala företrädare, länsstyrelsen i Kalmar län, bedömer därför att en regional tillämpning av biotopskyddet är helt nödvändig. Man menar att biotopskyddets syfte och länets rika natur- och kulturvärden kan upprätthållas även vid förändringar i enlighet med hemställan

Den uppkomna situationen efter den ryska invasionen av Ukraina med påföljande risk för att uppemot 30 procent av den globala spannmålsproduktionen försvinner gör läget akut.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

När och på vilket sätt avser statsrådet och regeringen att tillmötesgå hemställan angående undantag för odlingsrösen och grindöppningar från biotopskyddet i Kalmar län?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1330 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/00646 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1330 av Anders Åkesson (C)
Biotopskydd

Anders Åkesson har frågat landsbygdsministern på vilket sätt statsrådet och regeringen avser att tillmötesgå hemställan angående undantag för odlingsrösen och grindöppningar från biotopskyddet i Kalmar län.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag understryka biotopskyddets betydelse för att bevara natur- och kulturmiljöer i landskapet. Det generella biotopskyddet omfattar bland annat odlingsrösen och stengärdsgårdar som bär vittnesmål om hur odlingslandskapet brukats sedan långt tillbaka i historien. De är också livsmiljöer för många arter som saknas i områden med mer monotona odlingslandskap.

Jag delar Anders Åkessons bedömning att den svenska livsmedelsförsörjningen är mycket viktig och att det därför i vissa fall kan vara nödvändigt att göra undantag från gällande regler. Därför finns det också möjligheter för den enskilde lantbrukaren att söka dispens hos länsstyrelsen för att underlätta för ett rationellt jordbruk. Med den regeländring i miljöbalken som trädde i kraft hösten 2014 kan åtgärder som underlättar för jordbruksverksamhet vara särskilt skäl för dispens. Naturvårdsverket anger att myndigheten under 2021 sett över sin vägledning till länsstyrelserna för dispenser från biotopskyddet, vilket bland annat medför att en nyupplagd stenhög kan ligga i tre år innan den omfattas av biotopskyddet.

Det är helt riktigt att Länsstyrelsen i Kalmar län har inkommit med en hemställan till regeringen om undantag från förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Den inkomna hemställan analyseras för närvarande i Regeringskansliet och Regeringskansliet håller en kontinuerlig dialog med Länsstyrelsen i Kalmar län.

Stockholm den 30 mars 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.