Bistånd och utvecklingsstöd till Mali

Skriftlig fråga 2021/22:689 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-27
Överlämnad
2021-12-27
Besvarad
2022-01-10
Sista svarsdatum
2022-01-10
Svarsdatum
2022-01-10
Anmäld
2022-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

En tid har det spekulerats i samröre mellan den styrande juntan i Mali och Ryssland samt ryska intressen. Det har tydligt markerats från länder som Sverige mot ökända Wagnergruppen som tillhandahåller legosoldater och lönnmördare: Någon form av överenskommelser medför konsekvenser.

Riksdagen har nyligen i beslut ställt sig bakom fortsatt närvaro i FN-insatsen Minusma och den franskledda missionen Takuba, men samtidigt har i det betänkande utrikesutskottet tagit fram funnits skarpa skrivningar vad det gäller om Mali prioriterar relationer med Ryssland framför de fredsbidragande länder som är på plats.

Den 23 december ökade misstankarna att Mali verkligen inlett samarbete med Wagnergruppen samt att ryska leveranser var att vänta. Det försämrar ett redan dåligt säkerhetsläge. Till detta ska adderas en oförmåga att överlämna makten till civilt styre och genomföra val i februari 2022, vilket tidigare utlovats.

Sverige har tidigare använt bistånd som påtryckningsmedel men också för att markera att utvecklingen går i helt fel riktning när det gäller demokratisk standard. I ett skarpt uttalande från truppbidragande länder – däribland Sverige – sägs den 23 december: We deeply regret the choice of the Malian transitional authorities to use already scarce public funds to pay foreign mercenaries instead of supporting the Malian Armed Forces and public services to the benefit of the Malian people.

Ifall nu de maliska myndigheterna väljer att använda begränsade offentliga medel till vapen och krigföring – utöver att landet i sig styrs av en junta – måste närvaron av svenska skattebetalares pengar ifrågasättas. Ambitionen måste vara att utvecklingen ska gå i rätt riktning i stället för i fel.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder i fråga om bistånd och utvecklingsstöd till Mali som konsekvens av den hårda kritik som samtidigt framförs över hur den styrande juntan använder de begränsade offentliga medel som finns att tillgå?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:689 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2022/00034 Utrikesdepartementet Biståndsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:689 av Hans Wallmark (M)
Bistånd och utvecklingsstöd till Mali

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder i fråga om bistånd och utvecklingsstöd till Mali som konsekvens av den hårda kritik som samtidigt framförs över hur den styrande juntan använder de begränsade offentliga medel som finns att tillgå.

Regeringen följer noga utvecklingen i Mali och ser med mycket stor oro på uppgifterna om att Wagnergruppen bedriver aktiviteter i landet. Det är angeläget att den närmsta tiden noggrant analysera uppgifter om Wagnergruppens aktiviteter i Mali. Närvaro av Wagnergruppen riskerar att förvärra existerande utmaningar och destabilisera landet ytterligare.

Sverige står mot denna bakgrund i kontakt med en rad internationella partners. Det är i nuläget för tidigt att redogöra för möjliga handlingsalternativ i detalj och potentiella konsekvenser för Sveriges engagemang i landet. En central aspekt i det sammanhanget är att det är viktigt att även fortsatt stödja det maliska folkets rätt till fred, säkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling.

Genomförandet av strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali 2021–2025 innefattar inte budgetstöd till den maliska staten. Strategin ska sammanfattningsvis bidra till att främja demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, konfliktförebyggande, jämställdhet och breda insatser på miljöområdet. Sverige bidrar därutöver med humanitärt stöd till Mali.

Stockholm den 10 januari 2022 –

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.