Till innehåll på sidan

Bistånd till länder som ej vill fördöma invasionen av Ukraina

Skriftlig fråga 2021/22:1241 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-10
Överlämnad
2022-03-10
Anmäld
2022-03-14
Svarsdatum
2022-03-16
Sista svarsdatum
2022-03-16
Besvarad
2022-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

När FN:s generalförsamling nyligen röstade om en resolution som fördömde Rysslands angrepp på Ukraina och uppmanade Ryssland att snarast dra tillbaka sina styrkor från landet fanns stöd från en solid majoritet av världens länder. Hela 141 länder röstade för resolutionen. Det var dock 5 länder som valde att rösta emot den, och 35 länder avstod, däribland Armenien, Bangladesh och Zimbabwe. Detta är ett obegripligt agerande när vi talar om att fördöma något som står i strid med FN-stadgan: förbudet mot angreppskrig. Bland de länder som röstade emot eller avstod i omröstningen finns flera länder som mottar svenskt utvecklingsbistånd.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Matilda Ernkrans: 

Tänker statsrådet, i ljuset av dessa länders agerande, vidta några åtgärder i biståndspolitiken för att markera mot de länder som röstade emot eller avstod i omröstningen om resolutionen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1241 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2022/03991 Utrikesdepartementet Biståndsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1241 av Hans Wallmark (M) Bistånd till länder som ej vill fördöma invasionen av Ukraina

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser vidta åtgärder inom biståndspolitiken för att markera mot de länder som röstade emot eller avstod i omröstningen i FN:s Generalförsamling om en resolution som fördömde Rysslands aggression mot Ukraina.

Den resolution som lades fram i FN:s Generalförsamling den 2 mars om aggressionen mot Ukraina antogs med historiskt stöd (141 röster för) och visade på det globala stödet för Ukraina. Sverige och likasinnade medlemsländer i EU initierade en gedigen dialog med utvecklingsländerna inför omröstningen. Vi fortsätter att tillsammans med likasinnade uppvakta andra länder för att understryka vikten av att alla tillgängliga kanaler används för att sätta stopp för den ryska aggressionen och stödja Ukraina. Vårt budskap är tydligt: Vi hoppas att alla länder som lade ner sin röst kommer att stödja en tydlig position mot den ryska invasionen baserad på FN-stadgan.

Målet för vårt bistånd är att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom och förtryck. Det är människorna – inte regeringarna - vi arbetar för. En stor del av människor som lever i fattigdom och förtryck, de som allra mest behöver vårt stöd, lever i länder där den demokratiska utvecklingen är på tillbakagång. Vi ska naturligtvis arbeta också i dessa länder, av just den anledningen för att kunna främja demokratiska principer.

Därtill är den del av det svenska utvecklingssamarbetet som kanaliseras genom statliga aktörer begränsad och torde därför ha begränsat värde som påtryckningsmedel.

Regeringen kommer i den löpande dialogen med våra bilaterala samarbetsländer fortsatt påtala vår position rörande det ryska agerandet i Ukraina.

Stockholm den 16 mars 2022

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.