bistånd till Östtimor

Skriftlig fråga 2001/02:966 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-27
Anmäld
2002-04-02
Besvarad
2002-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 mars

Fråga 2001/02:966

av andre vice talmannen Eva Zetterberg (v) till statsrådet Jan O Karlsson om bistånd till Östtimor

Östtimor kommer den 20 maj att kunna fira sin självständighet och etablerande som fri stat. Decenniers kamp mot ockupation och förtryck mot Indonesien resulterade i folkomröstningen 1999 där en överväldigande majoritet röstade för självständighet. Vi vet också att glädjen över att folkomröstningen genomfördes väl grusades av det fruktansvärda våld och terror som utbröt därefter. FN, EU och det internationella samfundet har sedan dess gett avsevärt bistånd för återuppbyggnad och administration under övergångsperioden. På grund av. brist på infrastruktur och den omfattande förstörelse landet drabbats av har det i flera avseenden varit svårt för EU att använda alla medel avsedda för Östtimor. Ändå är det av stor vikt att omvärldens intresse och engagemang för Östtimor inte sviktar nu, när TV-kamerorna flyttat till andra krisområden i världen. José Ramos Horta, Östtimors utrikesminister, har vid besök i Stockholm denna vecka gett uttryck för oro att biståndet drastiskt ska minska.

Jag vill därför fråga biståndsminister Jan O Karlsson:

Vad avser den svenska regeringen att göra för att se till att Sverige, EU och andra biståndsgivare även fortsättningsvis bidrar till återuppbyggnad och utveckling av det nya Östtimor i den utsträckning som landet självt på ett effektivt och demokratiskt sätt kan genomföra?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:966 besvarad av

den 10 april

Svar på fråga 2001/02:966 om bistånd till Östtimor

Statsrådet Jan O Karlsson

Eva Zetterberg har frågat mig vad regeringen avser göra för att se till att Sverige, EU och andra biståndsgivare även fortsättningsvis bidrar till återuppbyggnad och utveckling av det nya Östtimor i den utsträckning som landet självt på ett effektivt och demokratiskt sätt kan genomföra.

Den 20 maj överlämnar FN makten i landet till ett självständigt Östtimor. FN har sedan 1999 lett en omfattande internationell insats för att återställa freden och återuppbygga landet. Sverige har bidragit med över 120 miljoner kronor i stöd, varav över hälften gått till FN:s övergångsadministration (Untaet), samt med civilpoliser, militärobservatörer och valobservatörer. Sverige har även stöttat Östtimors försoningsprocess och utformandet av offentlighetsprincipen.

Eva Zetterberg har rätt att det nu är viktigt att omvärldens intresse och engagemang i landet inte sviktar. Behoven och problemen med fattigdom, flyktingar och försoning finns kvar också efter självständigheten. Regeringen har upprepat förklarat att det svenska engagemanget kommer att bestå, senast då statssekreterare Gun-Britt Andersson talade vid givarmötet för Östtimor i Oslo, i december 2001. Vi har också uppmanat övriga länder och institutioner att fortsatt stödja Östtimor.

Det svenska biståndet kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag under kommande år. Regeringen har givit Sida i uppdrag att utforma en landstrategi för utvecklingssamarbetet. Biståndet ska huvudsakligen kanaliseras via multilaterala organisationer för att minska bördan på den östtimoresiska förvaltningen och ge landet möjlighet att påverka biståndet enligt de egna prioriteringarna.

Sammanlagt är EU den största bidragsgivaren till Östtimor. EU-kommissionen är, efter Portugal, den näst störste enskilde givaren. Kommissionen har avviserat en minskning av sitt bistånd. Effekterna av minskningen som Östtimors utrikesminister har utryckt oro för, kommer dock inte att vara så drastiska, eftersom en stor del av de redan utbetalade medlen kommer att omsättas i konkreta projekt först under kommande år. Regeringen stöder också den av generalsekreteraren föreslagna FN-fortsättningsmissionen i Östtimor. Den ska stödja den nya östtimoresiska staten under en övergångsperiod och föreslås bestå av en militär komponent, civilpoliser och en civil administration. Svenska civilpoliser kommer att delta i denna mission.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.