Biståndet till UNRWA

Skriftlig fråga 2023/24:671 av Jamal El-Haj (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-28
Överlämnad
2024-02-28
Anmäld
2024-02-29
Svarsdatum
2024-03-06
Sista svarsdatum
2024-03-06
Besvarad
2024-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

 

Regeringen har fryst stora delar av utvecklingsbiståndet till Palestina. Det är direkt kontraproduktivt och spelar Hamas i händerna. Det är också ett bistånd som åtta av tio av Gazas civilbefolkning var beroende av redan innan kriget.

Att vecka efter vecka flygbomba tätbefolkade områden kräver tusen och åter tusen oskyldiga civila liv, de flesta kvinnor och barn. Uppgifter gör gällande att över 30 000 civila har mist livet i Gaza och antalet människor som saknas är stort. Det är ingen tvekan om att oskyldiga män, kvinnor och barn i Gaza genomlever ett helvete och att humanitär hjälp måste nå fram.

Huvudparten av biståndet till Gaza förmedlas genom FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA).

Regeringens beslut att nu pausa stödet till UNRWA, efter uppgifterna att 12 av över 30 000 anställda varit inblandade i attackerna den 7 oktober, riskerar att slå sönder den viktigaste biståndsorganisationen på plats. Det kan komma att resultera i en kollaps av det humanitära systemet i Gaza.

Regeringen har hänvisat till att biståndet ska riktas om till andra organisationer som arbetar med bistånd till palestinierna, men UNRWA:s infrastruktur, kontakter och hjälpinsatser i Gaza går inte att ersätta. Flera biståndsorganisationer markerar dock mot Sveriges beslut att stoppa biståndet till UNRWA genom att säga nej till Sida-pengar som skulle ha gått till UNRWA. 

– Vi ville skicka en signal till Sida att vi anser att deras beslut inte är klokt, säger Pål Nesse, Norska flyktinghjälpen. 

Det är av absolut vikt att dessa anklagelserna tas på allvar och utreds av oberoende part.

Det rimliga är att Israels anklagelser först utreds, och om UNRWA-anställda varit inblandade i Hamas attacker så måste de enskilda personerna straffas, inte miljontals civila kvinnor och barn som är direkt beroende av UNRWA:s insatser för att överleva.

Som ett direkt svar på anklagelserna har också UNRWA omedelbart avskedat de misstänkta anställda och har nu inlett en egen internutredning. Detta kom trots ett löfte från FN:s generalsekreterare, António Guterres, att inleda en utredning och omedelbart avskeda de anställda som misstänks ha deltagit i de väpnade illdåden.

Regeringen skulle kunna agera annorlunda. Fokus skulle kunna ligga på att rädda liv, lindra en humanitär katastrof och bidra till att civilbefolkningen i Gaza får nås av grundläggande förnödenheter. Spanien, till exempel, har inte bara riktat hård kritik mot de länder som beslutat att dra in sitt bistånd till UNRWA utan har också själva tredubblat sitt stöd till Gaza. Inget hindrar Sverige att göra likadant.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Avser statsrådet att återställa utvecklingsbiståndet till Palestina, öka det humanitära biståndet till Gaza och återställa biståndet till UNRWA, och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:671 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på fråga 2023/24:671 Biståndet till UNRWA

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Svar på fråga 2023/24:671 av Jamal El-Haj (-)
Biståndet till UNRWA

Jamal El-Haj har frågat mig om jag avser återställa utvecklingsbiståndet till Palestina, öka det humanitära biståndet till Gaza och återställa biståndet till UNRWA, och i så fall när.

Sverige är sedan tidigare en av de största kärnstödsgivarna till flera av de humanitära aktörerna på plats, inklusive UNRWA. Därtill har vi sedan den 7 oktober bidragit med drygt 280 miljoner kronor i ytterligare humanitärt stöd till Gaza.

Mot bakgrund av de allvarliga anklagelserna mot UNRWA-anställda fattade Sida enligt rutin beslut om att avvakta med en planerad utbetalning till UNRWA. Samtidigt ökade Sida stödet till andra humanitära organisationer i Gaza och regionen, vilket var ett välkommet beslut, eftersom den humanitära responsen i Gaza nu är mer angelägen än någonsin. Förbättrat humanitärt tillträde i Gaza är alltjämt en grundläggande förutsättning för att mer hjälp ska nå fram. På svenskt initiativ kommer EU- och likasinnade länder inskärpa behovet av att Israel möjliggör snabbare, säkrare och mer omfattande humanitära leveranser. Detta är av yttersta vikt.

Regeringen avser att återkomma avseende den långsiktiga inriktningen av utvecklingsbiståndet till Palestina. Svenska biståndsmedel ska användas effektivt, bidra till att främja förutsättningarna för en tvåstatslösning och kanaliseras genom aktörer som varken direkt eller indirekt ger stöd åt Hamas, terrorism eller antisemitism.

Stockholm den 6 mars 2024 

 

Johan Forssell

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.