Boforsaffären

Skriftlig fråga 2000/01:41 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-09
Anmäld
2000-10-17
Besvarad
2000-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 oktober

Fråga 2000/01:41

av Birger Schlaug (mp) till vice statsminister Lena Hjelm-Wallén om Boforsaffären

Förre Boforschefen Martin Ardbo har, enligt uppgift i flera indiska tidningar och svenska Expressen, efterlysts av Interpol. Anledningen är att han är misstänkt för mutor i samband med den skandalomsusade ordern från Indien på 410 fälthaubitsar värd 8,4 miljarder svenska kronor förutom mycket prestige för Bofors. Mutor, smuggling eller andra brott är inte ovanliga när det gäller större vapenexport @ enligt många är det mer regel än undantag. Ardbo misstänks för att ha betalat ut mer än 300 miljoner i mutor för att få den åter aktuella affären i hamn.

Ardbo har flera gånger kallats till rättegång i New Delhi, men har vägrat att åka dit. Nu har, enligt samstämmiga uppgifter, Interpol kopplats in.

Avser den svenska regeringen underlätta för Interpol i deras arbete med att föra Ardbo till rättegången i Indien?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:41 besvarad av

den 18 oktober

Svar på fråga 2000/01:41 om Boforsaffären

Justitieminister Thomas Bodström

Birger Schlaug har frågat justitieministern om den svenska regeringen avser underlätta för Interpol i deras arbete med att föra Martin Ardbo till en rättegång i Indien avseende misstänkt brottslighet i samband med den s.k. Boforsaffären.

Efter framställningar från indiska myndigheter har Utrikesdepartementet delgett Martin Ardbo kallelser till rättegången i Indien.

Enligt uppgift ska indiska myndigheter ha utfärdat en internationell efterlysning avseende Martin Ardbo. Internationella efterlysningar kan utfärdas när en person är häktad i sin utevaro och är vanligtvis ett led i förfarandet att få den misstänkte utlämnad för lagföring. Dessa efterlysningar förmedlas via Interpol.

Det är åklagare som fattar beslut om tvångsmedel i anledning av att en person är internationellt efterlyst. Regeringen får inte fatta eller initiera sådana beslut.

Jag vill i detta sammanhang också framhålla att enligt den svenska utlämningslagstiftningen får svenska medborgare inte utlämnas till utomnordiska stater. En eventuell framställning om utlämning till Indien av Martin Ardbo skulle därför inte kunna bifallas. Sverige har heller inte erhållit någon framställning om utlämning av Martin Ardbo.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.