Böneutrop och klockringning

Skriftlig fråga 2012/13:37 av Alfsson, Thoralf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-11
Anmäld
2012-10-15
Besvarad
2012-10-17
Svar anmält
2012-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 oktober

Fråga

2012/13:37 Böneutrop och klockringning

av Thoralf Alfsson (SD)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Den senaste veckan har debatten varit väldigt högljudd angående om böneutrop ska tillåtas från minareter vid moskéer i Sverige. Det fall som kan bli prejudicerande gäller Botkyrka kommun och moskén i Fittja.

I den debatt som rasat i sociala och andra medier jämställer många och framför allt muslimer böneutrop med klockringning vid våra svenska kyrkor. Jag delar inte den uppfattningen!

Kyrkklockor används inom kristendomen för att sammankalla till gudstjänst, liksom vid begravningar, böner och bönetimmar, åminnelsehögtider med mera. Våra svenska kyrkklockor är endast en akustisk signal och har ett mer än tusenårigt kulturellt och historiskt arv i Sverige och västvärlden.

En avgörande skillnad mellan den kristna klockringningen och det muslimska böneutropet är att klockringningen är en oartikulerad ljudsignal, emedan det muslimska böneutropet innehåller ett religiöst artikulerat budskap i form av trosbekännelsen.

Detta kan givetvis uppfattas som kränkande av grupper som inte delar denna religions budskap.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att vidta någon åtgärd eller ta något initiativ med anledning av det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:37 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 17 oktober

Svar på fråga

2012/13:37 Böneutrop och klockringning

Statsrådet Stefan Attefall

Thoralf Alfsson har frågat mig om jag avser att vidta någon åtgärd eller ta något initiativ med anledning av om böneutrop kan jämställas med klockringning.

Som Thoralf Alfsson känner till är religionsfriheten och föreningsfriheten grundlagsfäst genom bestämmelserna i 2 kap. regeringsformen. Varje medborgare har rätt att utöva sin egen religion, antingen ensam eller tillsammans med andra, och att anordna offentliga gudstjänster. Samtidigt omfattas givetvis även verksamhet som förekommer i ett religiöst sammanhang av gällande civilrättslig reglering.

Som minister ansvarig för statens relationer med trossamfunden är jag övertygad om att trossamfunden är en betydelsefull del av det civila samhället och att vi ska ha ett samhälle med många religiösa uttryck. Det är kommunen och de berörda samfundens uppgift att föra dialog för att nå en lösning som är hållbar och bra för alla parter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.