Bornholmstrafiken

Skriftlig fråga 2020/21:2669 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-27
Överlämnad
2021-04-28
Anmäld
2021-04-29
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den vackra ön Bornholm i Östersjön cirka 40 kilometer sydost om Skåne är mycket beroende av sin trafik mellan huvudorten Rönne till Ystad. Trafiken till och från Bornholm bedrivs sedan den 1 september 2018 av rederiet Molslinjen.

Molslinjen har investerat stora summor i nya mer miljövänliga fartyg som kommer att vara till stort gagn för såväl miljö som passagerare.

Pandemin har dock satt sina spår på trafiken. En stor majoritet av de boende på och besökarna till Bornholm transporterar sig från Danmark över Öresundsbron via E65:an och sedan med färjan från Ystad till Rönne.

Inresestriktioner från både dansk och svensk sida av Öresund har varit och är fortsatt ett bekymmer för de boende i Öresundsregionen, och för de resande till Bornholm i synnerhet. Genom nationella restriktioner har därmed Bornholmsresenärerna drabbats extra hårt då de är beroende av inte bara ett lands utan båda ländernas förståelse. Några samtal mellan den svenska och den danska regeringen för att finna en lösning har mig veterligen inte skett.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ och konkreta åtgärder är statsrådet villig att vidta i syfte att säkerställa att trafiken från Danmark till Bornholm via Sverige kan återupptas så snart och smidigt som möjligt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2669 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:2669 av Anders Hansson (M)
Bornholmstrafiken

Anders Hansson har frågat mig vilka initiativ och konkreta åtgärder jag är villig att vidta i syfte att säkerställa att trafiken från Danmark till Bornholm via Sverige kan återupptas så snart och smidigt som möjligt.

Regeringen sätter ett stort värde vid vårt nära nordiska samarbete och vill fortsätta arbetet med att stärka Norden som region. Den fria rörligheten i Norden har varit grunden till den framgångsrika integrationen mellan våra länder. Men sedan ett år tillbaka befinner vi oss i en extraordinär situation. Denna situation har krävt att vi vidtagit åtgärder som varit påfrestande för våra befolkningar i Norden, inte minst för dem som lever i en gränsregion.

De nordiska ländernas regler i dessa hänseenden har sett olika ut under pandemin, och gör så även idag. Sverige var länge det land som avvek från de andra nordiska länderna genom att inte ha några inreserestriktioner alls mot övriga nordiska länder. De första begränsningarna för inresor från andra nordiska länder infördes så sent som i slutet av december 2020.

De särskilda inreserestriktionerna i förhållande till bl.a. Danmark, som infördes på grund av den smittspridning och mutation av coronaviruset som rapporterades därifrån, upphävdes av regeringen i mars 2021. Detta då det inte längre av smittskyddsskäl bedömdes motiverat med mer strikta restriktioner vid inresa från Danmark än vid inresa från övriga EU-länder. Behovet av de särskilda inreserestriktionerna analyserades löpande och regeringen hade under hela den här perioden en nära kontakt med den danska regeringen för att utvärdera situationen. Ett antal undantag från restriktionerna infördes också bl.a. för att underlätta för invånarna på Bornholm.

Regeringen fortsätter att ha en tät dialog med Folkhälsomyndigheten och följer utvecklingen av smittläget och vaccinationsgraden noga, inte minst i våra nordiska grannländer. Regeringen överväger ständigt olika vägar framåt och är beredd att med mycket kort varsel lätta på inreserestriktionerna mot våra nordiska grannländer när smittskyddsläget förändras till det bättre.

Vi strävar alltid efter mesta möjliga dialog med våra nordiska kollegor, och under hela pandemin har de nordiska kontakterna varit täta, både på ministernivå, departementsnivå och myndighetsnivå. Tillsammans med våra nordiska grannländer kommer regeringen att göra sitt yttersta för att lösa de gränshinder och problem som uppstår till följd av inreserestriktionerna, och också föra en dialog om hur restriktionerna ska skalas tillbaka när så är möjligt.

Stockholm den 5 maj 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.