Bostadstillägg

Skriftlig fråga 2012/13:558 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-03
Anmäld
2013-06-04
Besvarad
2013-06-12
Svar anmält
2013-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga

2012/13:558 Bostadstillägg

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Riksdag & Departement har refererat en granskning som Riksrevisionen har gjort och som visar att mer än var tredje ålderspensionär som har rätt till bostadstillägg inte får förmånen. Det handlar om 140 000 pensionärer. I genomsnitt går de miste om nära 14 000 kronor per person och år.

Vid en liknande undersökning 2008 var det 65 000 pensionärer som hade rätt till bostadstillägg som inte fick det. Det motsvarade 17 procent av dem som hade rätt till förmånen. Nu är andelen 37 procent.

Dessutom är det många som har rätt till äldreförsörjningsstöd som går miste om pengarna. Enligt granskningen kan det vara så många som fyra av fem stödberättigade som inte får förmånen. Den bristande informationen om förmåner gör att pensionärerna tillsammans går miste om 1,9 miljarder kronor i bostadstillägg och 1,1 miljarder kronor i äldreförsörjningsstöd.

Granskningen har också visat att Pensionsmyndigheten drar sig för att informera om rätten till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Detta tycker jag är kameralt feltänkt mot våra äldre som byggt upp vårt land och dess välfärd. Det ska vara lätt att få sin rätt!

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att de 140 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg samt de som också behöver äldreförsörjningsstöd också får det – utan byråkratiskt krångel?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:558 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 12 juni

Svar på fråga

2012/13:558 Bostadstillägg

Statsrådet Ulf Kristersson

Anders Karlsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder så att de 140 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg samt de som också behöver äldreförsörjningsstöd också får det – utan byråkratiskt krångel.

Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd är två viktiga förmåner som ska möjliggöra för pensionärerna med de lägsta inkomsterna att bo i en bostad till rimlig kostnad och trots låg eller ingen pension nå upp till en skälig levnadsnivå. Som framkommit i Riksrevisionens rapport och även i tidigare rapporter gjorda av Försäkringskassan så är mörkertalet relativt stort. Det betyder att det finns en stor grupp pensionärer som har rätt till förmånerna men av någon orsak inte ansöker om dem. Det kan i en del fall bero på att man inte vill ha bostadstillägg eller att man på annat sätt klarar en tillräcklig försörjning, men beror det på okunskap är det naturligtvis är beklagligt.

Försäkringskassan arbetade tidigare med att försöka minska mörkertalet och bland annat gjordes 2008 ett informationsutskick till pensionärer som på grund av låga inkomster bedömdes kunna ha rätt till bostadstillägg. I samband med bildandet av Pensionsmyndigheten blev det dock naturligt så att fokus flyttades till att bygga upp en ny myndighet, där hanteringen av pågående ärenden och nyinkomna ansökningar skulle fortsätta att fungera.

Pensionsmyndigheten har ända sedan starten haft ambitionen att kunna arbeta med att minska mörkertalet. Hittills har man valt att göra detta genom att annonsera i pensionärstidningar med förhoppningen att fler ska söka, men några riktade insatser har inte kunnat prioriteras. Genom att reglerna förändrats så att bostadstillägg från och med den 1 november 2012 kan beslutas tills vidare, har Pensionsmyndigheten nu bättre förutsättningar och de hoppas att de med start 2014 kommer att ha möjlighet att mer aktivt arbeta med mörkertalet genom riktade informationskampanjer.

Avslutningsvis vill jag dock betona att Pensionsmyndigheten bara kan se till att pensionärer har rätt information så de känner till vilka förmåner som finns och kan göra medvetna val. Det är alltid upp till den enskilde att själv ansöka.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.