Till innehåll på sidan

Böter för utländska lastbilschaufförer och åkerier

Skriftlig fråga 2006/07:150 av Petersson, Helene (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-16
Anmäld
2006-11-16
Besvarad
2006-11-22
Svar anmält
2006-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2006/07:150 Böter för utländska lastbilschaufförer och åkerier

av Helene Petersson (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I söndags lyssnade jag på radioprogrammet Efter tolv. Programmet tog upp problemet med sanktioner för de utländska lastbilschaufförer som bötfälls av polisen och som inte betalar sina böter. När svenska chaufförer blir bötfällda och uteblir med betalningen så leder detta så småningom till att ärendet hamnar hos kronofogdemyndigheten. Så är inte fallet med de utländska chaufförerna. Det finns i dag inget samarbete inom EU på detta område, däremot finns det ett nordiskt samarbete som fungerar mycket bra. Utländska lastbilschaufförer som inte kan betala direkt när de stoppas av polisen löper med andra ord ingen risk att få något betalningskrav på sig. Detta medför att de får en konkurrensfördel jämfört med svenska chaufförer som inte kan smita undan att betala sina böter: en fördel på så sätt att de kan köra med tyngre last än vad som är tillåtet, köra snabbare än vad hastighetsbegränsningarna ger möjlighet till samt fuska med körscheman. De utländska åkerierna konkurrerar med andra ord inte på samma villkor som de svenska. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det dessutom oroande att de sanktioner som utdöms inte får önskad effekt. För att komma till rätta med detta behövs det ett bättre och närmare samarbete mellan länderna i EU, men också större möjligheter för svenska myndigheter att utmäta exempelvis bötesbelopp.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att skärpa uppföljningen och verkställigheten av de sanktioner som utdöms av svensk polis för utländska åkerier och lastbilschaufförer?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:150 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 22 november

Svar på frågorna

2006/07:150 Böter för utländska lastbilschaufförer och åkerier

2006/07:161 Uppföljning av böter

Justitieminister Beatrice Ask

Helene Petersson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att skärpa uppföljningen och verkställigheten av polisens sanktioner mot utländska åkerier och lastbilschaufförer. Peter Hultqvist har frågat mig i samma ämne vilka åtgärder jag avser att vidta för att följa upp bötesförelägganden mot utländska lastbilsförare.

Eftersom frågorna hör nära samman, besvarar jag dem i ett sammanhang.

Efter riksdagens godkännande i juni 2004 av ett utkast till rambeslut om tillämpning av principen om ömsesidigt erkännande på bötesstraff mellan EU:s medlemsstater (prop. 2003/04:92, bet. 2003/04:JuU28, rskr. 2003/04:279) antog rådet rambeslutet den 24 februari 2005. Enligt rambeslutet, som bygger på ett initiativ från bland annat Sverige, ska bötesstraff som till exempel har meddelats i Sverige kunna erkännas och verkställas i andra medlemsstater. Rambeslutet omfattar bland annat ordningsbot utfärdad av polis för trafikbrott.

I dag finns det inget fungerande system för verkställighet av bötesstraff mellan EU:s medlemsstater. Genomförandet av rambeslutet kommer därför att påtagligt förbättra förutsättningarna för våra myndigheter att driva in böter som riktar sig mot personer med hemvist i en annan EU-stat. Arbetet med att genomföra rambeslutet pågår inom Justitiedepartementet och en departementspromemoria med förslag till genomförandelagstiftning planeras att remitteras i början av 2007.

Sverige har alltså med riksdagens stöd aktivt drivit på för att samarbetet inom EU när det gäller verkställighet av bötesstraff ska bli bättre och effektivare i framtiden, bland annat när det gäller böter till följd av trafikbrott. Jag kommer att fortsätta med det arbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.