Boverkets förslag till nya byggregler

Skriftlig fråga 2004/05:1872 av Ångström, Lars (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-14
Anmäld
2005-06-14
Besvarad
2005-06-22
Besvarad
2005-06-28
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2004/05:1872

av Lars Ångström (mp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om Boverkets förslag till nya byggregler

Den svenska fjärrvärmen har sedan början av 1980-talet lett till en omfattande reduktion av koldioxidutsläppen, väsentligt mer än hela det svenska klimatmålet. Boverkets förslag till nya byggregler hotar nu att bryta denna positiva utveckling. Syftet med de nya byggreglerna är att öka energieffektiviteten vid uppvärmning av byggnader, vilket är mycket angeläget, men också Boverket konstaterar att förslagets utformning "kan medföra att el och värmepumpar i större omfattning väljs som lösning på uppvärmningsbehovet".

Detta medför att Sveriges elanvändning, speciellt under kalla perioder, ökar ytterligare, samt hotar riksdagens ambition att fjärrvärmen och biobränslen ska fortsätta att expandera. Naturvårdsverket och Energimyndigheten har konstaterat att ökad elanvändning ökar produktionen och koldioxidutsläppen från kolkraftverk i Europa, medan minskad elanvändning reducerar utsläppen.

Det huvudsakliga problemet i Boverkets förslag är att el och värme värderas lika, trots att el är en väsentligt mer högvärdig energiform som skiljer sig från alla andra energiformer.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder, exempelvis införa en högre energiomvandlingsfaktor på el än på värme, i syfte att kommande byggregler ska utformas på ett sätt som reducerar elanvändningen och inte motverkar klimatvänlig fjärrvärme och individuella uppvärmningsalternativ som pellets?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1872 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 2004/05:1872 om Boverkets förslag till nya byggregler

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Lars Ångström har frågat mig vad jag tänker vidta för åtgärder för att säkerställa att kommande byggregler bidrar till en reducerad elanvändning och inte motverkar användningen av klimatvänlig fjärrvärme och individuella uppvärmningsalternativ som pellets.

Jag vill till att börja med framhålla att det finns en stor medvetenhet inom regeringen om behovet av att effektivisera energianvändningen och inte minst elanvändningen i bostäder och lokaler. Sveriges energipolitik ska skapa förutsättningar för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning med låg inverkan på hälsa, miljö och klimat.

Boverket arbetar för närvarande med en revidering av sina byggregler vad gäller bland annat kraven på energihushållning, ett arbete som är centralt i Lars Ångströms fråga. I denna översyn ingår att verket inhämtar synpunkter från branschen och berörda intressenter. De inkomna remissynpunkterna kommer att ligga till grund för Boverkets slutliga ställningstagande om utformningen av de kommande byggreglerna. Det är därför för tidigt för mig att ha en uppfattning i frågan om kommande byggregler i tillräcklig omfattning kommer att tillgodose det Lars Ångström efterfrågar.

Som regeringen aviserade i vårens miljömålsproposition avser regeringen att återkomma med en proposition om ett nationellt program för energieffektivisering och energismart byggande.

Som ett led i detta arbete har Boverket fått i uppdrag att bland annat se över befintlig lagstiftning och regelverk i syfte att komma med förslag till ändringar i nuvarande lagstiftning för att kunna realisera ytterligare energieffektiviseringar i byggnaders driftsskede.

Regeringen har också låtit Boverket utreda konsekvenserna av ett eventuellt förbud mot direktverkande elvärme i nya byggnader. I den ekonomiska vårpropositionen aviserar regeringen dessutom sin avsikt att se över möjligheterna att väsentligt förbättra de skattemässiga villkoren för en övergång från direktverkande el i bostadshus till mer effektiva, energisnåla och miljövänliga uppvärmningssystem.

Mot den angivna bakgrunden anser jag att det för närvarande inte är lämpligt att föregripa eventuella ställningstaganden i de frågor Lars Ångström tar upp i sin fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.