brandvarnare

Skriftlig fråga 2001/02:654 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-01
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2001/02:654

av Sonja Fransson (s) till statsrådet Lena Sommestad om brandvarnare

Förra året omkom 137 människor i bränder, det är en kraftig ökning mot året innan. Antalet omkomna i eget äldreboende mer än fördubblades. Av dödsbränderna i bostäder inträffade sju av tio i hem utan fungerande brandvarnare. Man kan tydligt se att äldre och socialt utsatta människor är särskilt drabbade.

Jag vet att en del kommuner tar detta problem på allvar och själva inför obligatorisk brandvarnare i kommunen, men många kommuner blundar.

För att i framtiden minska antalet dödsolyckor vid bostadsbränder, krävs en lagstiftning om obligatorisk brandvarnare i alla hem. Flera länder har redan gjort denna lagstiftning bl.a. Norge.

När jag för en tid sedan debatterade med Kjell Larsson i denna fråga, lovade ministern att noggrant följa utvecklingen och om det inte blev någon förbättring ta upp diskussionen om en eventuell lagstiftning.

Med detta som bakgrund önskar jag fråga om statsrådet nu avser att lagstifta om brandvarnare i alla hushåll ?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:654 besvarad av

den 6 februari

Svar på fråga 2001/02:654 om brandvarnare

Statsrådet Lena Sommestad

Sonja Fransson har frågat mig om jag är beredd att lagstifta om brandvarnare i alla hushåll. Som bakgrund till frågan anges att antalet omkomna i bränder ökat kraftigt och att antalet omkomna i eget äldreboende mer än fördubblats.

Jag delar helt den oro över dödsbränderna som återspeglas i frågan till mig.

Insatser av många slag krävs för att kraftigt minska antalet dödsfall till följd av bränder. Räddningsverket har en central roll i detta arbete. Jag vill i detta sammanhang nämna att verket har beslutat om ett treårigt handlingsprogram inom det brandförebyggande området med syfte att bl.a. minska antalet dödsbränder. Räddningsverket svarar också för fortlöpande uppföljning av bränder, sammanställning av statistik och informationskampanjer. I räddningstjänstlagen finns föreskrifter om brandsyn, kontroll av brandskyddet, sotning av eldstäder m.m. Närmare studier av brandorsaker utgör underlag vid revideringar av Boverkets byggregler. Utöver Räddningsverkets insatser spelar förebyggande arbete bl.a. inom äldreomsorgen en viktig roll, liksom frivilliga insatser från t.ex. Svenska brandförsvarsföreningen.

När det gäller brandvarnare kan konstateras att brand- och utrymningslarm krävs vid nybyggnad av bostäder sedan den 1 januari 1999 enligt Boverkets byggregler. Många kommuner kräver, vilket noteras i frågan till mig, med stöd i räddningstjänstlagen att alla invånare ska ha brandvarnare i sin bostad. Räddningsverket har i november 2001 beslutat meddela allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i befintliga bostäder. Av råden framgår att varje byggnad som stadigvarande eller tillfälligt används för bostadsändamål bör vara försedd med fast installerad och fungerande brandvarnare eller motsvarande anordning för tidig varning vid brand.

Frågan om att lagen ska skärpas så att det ställs krav på brandvarnare i alla bostäder har diskuterats i olika sammanhang. Det finns problem med en sådan lösning som bl.a. rör ansvarsförhållandena mellan fastighetsägare och boende. Ökningen av antalet omkomna till följd av bränder leder ändå till slutsatsen att det kan finnas skäl att på nytt överväga behovet av skärpt lagstiftning när det gäller brandvarnare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.