Till innehåll på sidan

Bred förankring av livsmedelsstrategin

Skriftlig fråga 2015/16:1293 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-27
Överlämnad
2016-05-29
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08
Besvarad
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Arbetet med den flera gånger försenade livsmedelsstrategin torde nu vara i slutskedet – i alla fall om regeringens senaste besked att strategin ska presenteras före sommaruppehållet fortfarande gäller.

Vi hör nu också ryktesvägen att åtminstone delar av strategin kommer att presenteras för dialoggruppen (där bland annat branschföreträdare ingår) inom kort. Detta efter månader av tystnad.

Landsbygdsministern upprepar ofta att han och regeringen vill ha en bred förankring av livsmedelsstrategin i riksdagen.

Från oppositionen har vi dock än så länge inte sett så mycket som ett kommatecken av strategin. Nästa vecka är plenifri, vilket innebär att det nu är två och en halv vecka kvar innan riksdagen stänger vid midsommar.

Frågan är därmed vad som avses med bred förankring.

Bred är synonymt med vid, omfångsrik eller omfattande och skulle därmed kunna tolkas som att även oppositionen skulle omfattas av begreppet. Men eftersom vi inget hör och vi samtidigt vet att det finns stora meningsskiljaktigheter inom regeringen i dessa frågor börjar man undra: Kan det vara så att regeringen med bred endast avser att den ska omfatta de två regeringspartierna?

Förankring är synonymt med fäste, stöd eller betryggande anknytning. För att uppnå en betryggande förankring krävs det dock rimliga möjligheter till ömsesidighet, vilket i sin tur kräver viss tid. Finns det verkligen någon som tror att en ärligt menad förankring, av en förmodligen tämligen omfattande strategi, går att åstadkomma på mindre än två och en halv vecka?

Livsmedelsstrategin är viktig, alldeles för viktig för att fördröjas på grund av intern oenighet inom regeringen, eller riskera att bli en halvmesyr till följd av en undermålig process. I strategin har regeringen bland annat lovat att hantera de många viktiga förslag som Konkurrenskraftsutredningen presenterade för över ett år sedan, så det brådskar – men framför allt är det viktigt att resultatet blir bra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att livsmedelsstrategin ska ha bred förankring politiskt i riksdagen, och på vilket sätt arbetar regeringen för att uppnå det?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1293 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/03813/JM

Näringsdepartementet

Landsbygdministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/16:1293 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Bred förankring av livsmedelsstrategin

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig hur jag avser att säkerställa att livsmedelsstrategin ska ha en bred förankring politiskt i riksdagen och på vilket sätt regeringen arbetar för att uppnå detta.

En av utgångspunkterna i arbetet med livsmedelsstrategin är att strategin ska vara långsiktig och därför är det viktigt med en bred överenskommelse i riksdagen. Min statssekreterare Elisabeth Backteman har därför lett en referensgrupp med representanter från riksdagen. Regeringen informerar regelbundet representanter från riksdagen om regeringens arbete.

Regeringen tog den 5 mars 2015 emot Konkurrenskraftsutredningens slutbetänkande Attraktiv, innovativ och hållbar – strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring (SOU 2015:15). Utredningens förslag är under beredning inom Regeringskansliet. Utredningen och de remissvar vi har fått in är ett av de underlag som jag använder vid framtagandet av livsmedelsstrategin.

Regeringen kommer inom en snar framtid att slutföra förankring med riksdagen.

Stockholm den 8 juni 2016

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.