Bredband till glesbygden i Gävleborg

Skriftlig fråga 2005/06:1251 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-21
Anmäld
2006-03-21
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 2005/06:1251 av Ragnwi Marcelind (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Bredband till glesbygden i Gävleborg

Arbetslösheten i Gävleborg och i Söderhamns kommun är rekordhög. Regeringens lösning tycks vara att stoppa huvudet i sanden. Plusjobb och utbildningsinsatser tycks enligt Socialdemokraterna vara nog. Men det räcker inte. Det måste till andra kraftfulla åtgärder. Det är viktigt att alla krafter samverkar för att vi ska kunna se en positiv vändning i antalet arbetslösa. Varje jobb är viktigt.

Jag blir därför allvarligt oroad när jag tar del av en företagares berättelse hur det är att försöka driva företag i Söderhamns kommun. I nio år har den aktuella företagaren försökt få tillgång till bredbandsuppkoppling för att kunna driva och utveckla sitt företag, utan att lyckas. För två veckor sedan gick företaget miste om 30 årsarbeten på grund av de dåliga kommunikationerna.

Bristen på fungerande IT-kommunikation på landsbygden skapar nya klyftor och medför försämrad konkurrens för företagen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Messing:

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa tillgången till fungerande bredband i alla delar av Sverige för att därigenom ge företag likvärdiga konkurrensmöjligheter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1251 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 2005/06:1251 om bredband till glesbygden i Gävleborg

Statsrådet Ulrica Messing

Ragnwi Marcelind har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa tillgången till fungerande bredband i alla delar av Sverige för att därigenom ge företag likvärdiga konkurrensmöjligheter.

Jag delar Ragnwi Marcelinds uppfattning om att tillgång till modern elektronisk kommunikation är av stor betydelse för att ge likvärdiga konkurrensmöjligheter för företag i olika delar av landet. En av utgångspunkterna för lagen om elektronisk kommunikation är också att elektronisk kommunikation bör vara så effektiv och hållbar att välfärd och tillväxt främjas i hela landet. Regleringen syftar till att skapa förutsättningar för en effektiv konkurrens. Men det är självklart också så att tillgången till bredband också är mycket viktig för privatpersoner.

Utgångspunkten för bredbandspolitiken är att utbyggnaden i huvudsak ska ske i marknadens regi och att en effektiv och säker IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet finns tillgänglig i alla delar av landet. Under åren 2001@2006 har regeringen avsatt 5,25 miljarder kronor bland annat för att stimulera utbyggnad i glesare befolkade delar av Sverige, där det helt saknas förutsättningar för marknaden att bygga ut. En av drivkrafterna bakom denna satsning är att skapa tillväxt och stimulera företag att etablera sig även i gles- och landsbygd. Runtom i landet genomförs också ett ambitiöst arbete med att bygga en långsiktigt hållbar infrastruktur som även omfattar glesbygden.

Jag och regeringen kommer bestämt och långsiktigt att fortsätta arbeta för att en säker och effektiv IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet ska finnas tillgänglig i alla delar av landet. Vi följer utvecklingen inom området noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.