Bredbandsstödet

Skriftlig fråga 2020/21:3565 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-31
Överlämnad
2021-09-01
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-08
Sista svarsdatum
2021-09-08
Besvarad
2021-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Satsningen på bredband är viktig för att fler ska kunna arbeta och studera i hela landet. Den senaste bredbandssatsningen utlyses via Post- och telestyrelsen (PTS). Ett flertal organisationer har möjlighet att ansöka om utbyggnadsstöd, även fiberföreningar. Dessa har varit avgörande för utbyggnaden hittills och bör även spela en nyckelroll framåt.

Ansökan om bidrag görs hos PTS via en portal med ett omfattande kartunderlag, där PTS anger prioriteringar av fastigheter. PTS specificerar också att utbyggnadsstöd endast kan sökas för prioriterade fastigheter, vilka redovisas i kartunderlaget. I ansökningsportalen framgår inte PTS kriterier för prioritering av fastighet, vilket är anmärkningsvärt. Öppenhet och transparens är viktigt för legitimiteten.

Vid genomgång av PTS-underlaget finner flera fiberföreningar inga eller endast ett fåtal prioriterade fastigheter i sina områden, vilket innebär att fiberföreningsområden är helt oprioriterade och i praktiken blir uteslutna från att ansöka om bidrag. Av sju fiberföreningar i Bohuslän med sammanlagt över 1 400 fastigheter med åretruntboende som ännu inte är anslutna, är det endast en förening som har prioriterade fastigheter enligt PTS bedömning. Det begränsar kraftigt deras möjlighet att bidra till att kunna nå bredbandsmålet. De har med anledning av detta gjort en skrivelse till statsrådet.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att fiberföreningar kan ta del av bredbandsstödet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3565 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/ 02259 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3565 av Fredrik Christensson (C)
Bredbandsstödet

Fredrik Christensson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa att fiberföreningar kan ta del av bredbandsstödet.

Att främja utbyggnaden av den digitala infrastrukturen i Sverige är prioriterat av regeringen. Den pågående pandemin och dess följder för människors liv har särskilt visat nyttan av tidigare satsningar på bredband i Sverige.

År 2021 tillfördes ytterligare 1,4 miljarder kronor för att stärka det nationella stödsystemet för bredbandsutbyggnad på landsbygden. Post- och telestyrelsen (PTS) är ansvarig myndighet för det bredbandsstödet i enlighet med förordningen (2020:266) om statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur. Enligt sitt regleringsbrev ska PTS säkerställa att samtliga Sveriges regioner med stödberättigade byggnader kan komma ifråga för fördelning av stödmedel. PTS ska främja att stödet får god geografisk spridning och säkerställa att olika typer av aktörer kan komma ifråga för stöd och då särskilt bredbandsföreningar.

PTS sammanställer inför varje utlysning av stödet en så kallad byggnadsförteckning. Förteckningen anger samtliga byggnader som är möjliga att söka bredbandsstöd för – i enlighet med statsstödsreglerna och förordningen om statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur. De regionala bredbandskoordinatorena ska vidare på begäran bistå PTS med att sammanställa ett underlag för att PTS ska kunna besluta om prioriterade byggnader inom de av myndigheten utpekade stödområdena i regionen. Sammanställningen ska utgå från befintliga analyser och tillvarata särskilda geografiska och andra specifika förutsättningar. Framtagandet av underlag ska ske i samverkan med relevanta aktörer på lokal och regional nivå, och framför allt med länsstyrelser och kommuner. PTS informerar om framtagandet av byggnadsförteckningen och om kriterierna för prioriteringarna på sin hemsida.

PTS har arbetat med förenklingar, förtydliganden och utökad kommunikation riktad mot potentiella stödsökande för att inför 2021 års utlysning attrahera fler sökande att inkomma med ansökningar. Insatser på detta område innefattar även särskilda åtgärder för att förenkla för bredbandsföreningar. Inför 2021 har PTS haft en tät dialog med bland annat Byanätsforum och har tagit flera av de inkomna synpunkterna i beaktande för att ytterligare motverka trösklar som identifierats specifikt för bredbandsföreningar. PTS har till exempel adresserat bredbandsföreningarnas utmaningar att hantera geodata genom att införa en interaktiv kartfunktion i ansökningsportalen, samt tagit bredbandsföreningarnas särskilda förutsättningar i beaktande vid utformningen av villkoren för anslutningsavgift.

PTS utvärderar ansökningsprocessen kontinuerligt och regeringen har en nära dialog med myndigheten om bredbandsstödet.

Stockholm den 8 september 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.