Brexits effekter för Tullverket

Skriftlig fråga 2017/18:1138 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-04
Överlämnad
2018-04-04
Anmäld
2018-04-10
Svarsdatum
2018-04-11
Sista svarsdatum
2018-04-11
Besvarad
2018-04-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Handel och framför allt frihandel är viktigt för Sveriges framtid. Det är genom handel som vi bygger välstånd, och varje år kommer hälften av Sveriges bnp från exporten. I EU har Sverige därför alltid drivit på för att underlätta för handel, oavsett vilken regering som har suttit vid makten. Det har vi gjort med stöd framför allt från Storbritannien, och när de nu har valt att lämna EU kommer det att innebära stora förändringar.

Det är dock fortsatt osäkert hur Storbritanniens utträde ur EU kommer att gå till och hur en framtida handel med Storbritannien kommer att fungera. Det kommer eventuellt att införas en övergångsperiod för Storbritanniens utträde. Den övergångsperioden kan, enligt förhandlingsmandatet från EU, pågå som längst till och med utgången av december 2020.

Under en sådan övergångsperiod kan det innebära att Tullverket därför behöver hantera varor som kommer från Storbritannien som importvaror från ett land utanför EU och varor som förs från EU till Storbritannien som exportvaror till ett land utanför EU. Storbritannien är en stor handelspartner för Sverige, både för privatpersoner och för företag. Landets utträde ur EU kan därför resursmässigt medföra arbete både i klareringsverksamheten och i den fysiska kontrollen av varor. 

Tullverket skriver därför i sitt budgetunderlag till regeringen för åren 2019–2021:

Informationsinsatserna och arbetet med nya tillståndsansökningar från företag som kommer att bli importörer från Storbritannien kommer att kräva resurser redan före en eventuell övergångsperiod. Eftersom övergångsperiodens omfattning och innehåll är okända kan det inte heller uteslutas att viss tullhantering kan komma att bli aktuell redan innan perioden avslutas. Om en övergångsperiod å andra sidan inte alls blir av, behöver vi ökade resurser redan före den 30 mars 2019. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta redan i vårpropositionen för att underlätta för Tullverket att kunna förbereda sig och möjliggöra för sina medarbetare att hantera de extra belastningar, det extra krångel och det extra arbete som brexit med mera kommer att innebära?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1138 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/01515/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1138 av Cecilia Widegren (M)
Brexits effekter för Tullverket

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att vidta redan i vårpropositionen för att underlätta för Tullverket att kunna förbereda sig och möjliggöra för sina medarbetare att hantera de extra belastningar, det extra krångel och det extra arbete som brexit med mera kommer att innebära.

Sedan hösten 2016 har regeringen fört en dialog med Tullverket om brexit, bl.a. om vilka konsekvenser olika alternativ innebär för myndigheten och för de företag som i dag bedriver handel med Storbritannien. Tullverket har bl.a. tagit fram information på sin webbplats med praktiska tips till företagen om hur de kan förbereda sig trots den osäkerhet som råder.

När det gäller processen framgent är den sannolika händelseutvecklingen att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019, men åtminstone till den 31 december 2020 i praktiskt hänseende kvarstår i unionen. Detta är innebörden i den övergångsperiod som EU och Storbritannien nådde en principöverenskommelse om i mitten av mars. Övergångsperioden ska ge tid för anpassning till den framtida relationen och innebär att Storbritannien fortsätter som om landet vore EU-medlem, men utan att delta i EU:s beslutsfattande.

Jag följer utvecklingen mycket noga och när de närmare förutsättningarna för utträdet blir mer klara och det också blir klart hur den framtida relationen kommer att se ut avser regeringen att återkomma om vilka åtgärder som eventuellt kan vara aktuella att vidta.

Stockholm den 11 april 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.