brist på farmaceuter

Skriftlig fråga 1999/2000:722 av Berglund Nilsson, Mona (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-21
Anmäld
2000-03-28
Besvarad
2000-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 1999/2000:722

av Mona Berglund Nilsson (s) till utbildningsminister Thomas Östros om brist på farmaceuter

I dag är det mycket svårt för apoteken att fylla de vakanser som finns. På vissa håll i landet finns det stor risk att flera apotek tvingas stänga på grund av farmaceutbristen. Till farmaceuter räknas både apotekare och receptarier och den påtalade bristen gäller främst receptarier. Enligt Sveriges Farmaceutförbund är 300 tjänster obesatta och om tio år går en tredjedel av landets personalstyrka i pension.

Egenvårdsbehandling av enklare åkommor blir allt vanligare och uppmuntras också på olika sätt bl.a. för att det avlastar sjukvården. En förutsättning för att apoteken och farmaceuterna ska klara av det är att det finns tillräckligt med välutbildade farmaceuter på apoteken.

Receptarieutbildning ges för närvarande endast vid Uppsala universitet. Enligt uppgift har Högskolan i Kalmar och Göteborgs universitet ansökt hos Högskoleverket om rätt att utfärda receptarieexamen. Även Umeå universitet kommer inom kort att ansöka om en sådan examensrätt. Men de nya utbildningsplatserna löser inte problemen då en stor del av eleverna, när de är färdigutbildade, går till industrin och läkemedelsbolagen.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska den akuta bristen på receptarier?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:722 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 1999/2000:722 om brist på farmaceuter

Utbildningsminister Thomas Östros

Mona Berglund Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska den akuta bristen på receptarier.

Högskolan i Kalmar och Göteborgs universitet har, med anledning av den befarade bristen på receptarier, ansökt hos Högskoleverket om rätt att utfärda receptarieexamen. Umeå universitet kommer, enligt uppgift, inom kort att ansöka om sådan examensrätt.

Mona Berglund Nilsson menar att de nya utbildningsplatserna inte löser problemen då en stor del av studenterna, när de är färdigutbildade, går till industrin och läkemedelsbolagen.

Så är inte fallet. Huvuddelen av de utbildade receptarierna, ca 80 %, börjar arbeta på apotek.

Beträffande utbildning för verksamhet inom läkemedelsindustrin vill jag nämna att Södertörns högskola ger en farmacie kandidatutbildning som leder till arbete med analys, kontroll, forskning, utveckling och marknadsföring av läkemedel i industrin, på Läkemedelsverket, på Statens livsmedelsverk och vid andra kontrollmyndigheter liksom inom miljövården.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.