Bristande jämlikhet

Skriftlig fråga 2021/22:1404 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-31
Överlämnad
2022-03-31
Anmäld
2022-04-01
Svarsdatum
2022-04-13
Sista svarsdatum
2022-04-13
Besvarad
2022-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det är av mycket stor vikt att Sverige tar till vara på all den kraft som finns i att människor är friska och att alla som kan arbetar. En rapport från TCO visar dessvärre att många kvinnliga tjänstemän inte får tillräcklig hjälp under sjukskrivningen för att komma tillbaka till jobbet. Bristerna är stora bland långtidssjukskrivna sjuksköterskor, poliser och socialsekreterare. Detta är naturligtvis inte acceptabelt – inte för individen och inte i ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att åtgärda dessa brister?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1404 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2021/22:1404 av Ann-Sofie Alm (M)
Bristande jämlikhet

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att åtgärda de brister i sjukskrivnas rehabilitering som lyfts fram i en rapport från TCO (Vägen från sjukskrivning till arbete).

Regeringen har genomfört flera lagändringar inom sjukförsäkringen för att skapa bättre förutsättningar för enskilda att rehabiliteras tillbaka till arbete hos sin arbetsgivare. Den 15 mars förra året trädde en lagändring i kraft som innebär lättnader vid dag 180 i sjukperioden. Fler får därmed tid till rehabilitering utan att riskera sin sjukpenning. Den 1 februari i år infördes nya bestämmelser i socialförsäkringsbalken som ger människor utökad möjlighet att få slutföra sin rehabilitering även efter dag 365 i sjukperioden. Samtidigt infördes en lagstiftad möjlighet att förlägga arbetstiden varierat vid deltidssjukskrivning, detta för att underlätta en hållbar återgång i arbete. Dessa åtgärder förbättrar väsentligen förutsättningarna för en lyckad rehabilitering samtidigt som den enskildes ekonomiska trygghet vid sjukdom är säkrad.

Regeringen har vidare, i mars 2020, gett en särskild utredare i uppdrag att se över ersättningarna för förebyggande insatser och rehabilitering (dir. 2020:31). I utredningens betänkande En sjukförsäkring med prevention, rehabilitering och trygghet (SOU 2021:69) lämnas flera lagförslag, bl.a. föreslås det som också TCO lyfter i sin rapport, att Försäkringskassan ska klarlägga rehabiliteringsbehovet senast dag 60 i en sjukperiod. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

Regeringen har också tillsatt en utredning om karensavdrag och sjuklön (dir. 2022:23). Utredningen ska bl.a. analysera arbetsgivarens sjuklöneansvar med avseende på incitamenten att motverka och minska sjukfrånvaro.

Nu är det viktigt att såväl det förebyggande arbetet som rehabiliteringen får det fokus som är avsikten med genomförda lagändringar. Här har arbetsgivaren ett långtgående ansvar enligt såväl arbetsmiljölagen som socialförsäkringsbalken vad gäller anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder. Under 2022 genomför Arbetsmiljöverket en tillsynsinsats för att följa upp de nya föreskrifterna om arbetsanpassning (AFS 2020:5). Insatsen riktas mot branscher som har en hög frekvens av arbetssjukdomar, arbetsskador och allvarliga tillbud och lyfter också fram behovet av arbetsanpassning generellt på arbetsmarknaden.

Även Försäkringskassan har en viktig roll som samordnande aktör. I regleringsbrevet för 2022 har myndigheten fått i uppdrag att särskilt redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att säkerställa att såväl förebyggande insatser som tidiga rehabiliteringsinsatser genomförs för återgång i arbete samt vilka resultat åtgärderna har lett till.

Stockholm den 13 april 2022

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.