Bristen på arbetskraft i åkeribranchen

Skriftlig fråga 2017/18:30 av Jessica Rosencrantz (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-20
Överlämnad
2017-09-22
Anmäld
2017-09-26
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04
Besvarad
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Den svenska geografin gör att vi är beroende av en fungerande transportnäring för att tillväxten i landet inte ska avstanna. Den svenska åkerinäringen har under flera år haft problem med förarbrist, vilket drabbar befintliga chaufförer, som får arbeta extra, åkerierna, som inte kan fullgöra sina uppdrag, och i förlängningen den svenska industrin och tillväxten.

Transportföretagen uppskattar att branschen kommer att sakna mellan 30 000 och 40 000 förare år 2030. Det är en oacceptabel utveckling och en omvänd problematik som inte får existera. Befintliga arbetstillfällen ska fyllas till varje pris, och det är därför av största vikt att regeringen agerar i frågan. Arbetslösheten i Sverige ligger i dag på ca 7 procent, vilket är ett tillräckligt argument för att nödvändig arbetskraft finns tillgänglig.

Det finns ett flertal sätt att täcka branschens behov av arbetskraft, och många åkerier arbetar själva aktivt med ett förebyggande arbete, men utan hjälp från politiken kommer både de och Sverige att drabbas. Regeringen överväger trots detta att exempelvis införa kilometer- och dieselskatter, något som ytterligare skulle försvaga åkeriernas konkurrenskraft. 

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad planerar arbetsmarknads- och etableringsministern att göra för att åtgärda bristen på arbetskraft inom åkeribranschen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:30 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01787/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:30 av Jessica Rosencrantz (M) Bristen på arbetskraft i åkeribranschen

Jessica Rosencrantz har frågat mig vad jag planerar att göra för att åtgärda bristen på arbetskraft inom åkeribranschen.

Det är viktigt att arbetsmarknadspolitiken bidrar till underlätta för arbetsgivare att kunna tillsätta de lediga jobben snabbare. Arbetsförmedlingen kan underlätta arbetsgivares rekryteringar genom att vid matchning till ett ledigt jobb erbjuda den arbetssökande en relevant arbetsmarknadsutbildning. Upphandlingarna av arbetsmarknadsutbildning till yrkesförare gods har varit föremål för överprövning under en period. Enligt aktuell information från Arbetsförmedlingen finns dock nu dessa arbetsmarknadsutbildningar tillgängliga på flera orter.

Vid behov kan deltagandet i en arbetsmarknadsutbildning föregås av insatser där den arbetssökande får sin kompetens kartlagd och validerad, till exempel genom en yrkeskompetensbedömning ute hos en arbetsgivare. Detta har naturligtvis stor betydelse bland annat för att ta till vara kompetensen hos nyanlända arbetssökande. Arbetsförmedlingen eftersträvar stärkta relationer med arbetsgivare i dessa insatser eftersom det förbättrar förutsättningarna för lyckade rekryteringar för arbetsgivaren och i förlängningen en effektivare matchning.

För att öka resurserna till parternas arbete med bland annat snabbspår föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2018 att medlen för särskilda främjande- och utvecklingsinsatser förstärks med 20 miljoner kronor under 2018 och med 35 miljoner kronor 2019. Ett snabbspår till arbete som lastbilsförare är under framtagande i syfte att ta till vara nyanländas kompetens och underlätta kompetensförsörjningen inom transportnäringen.

Flera jobb som kan vara en väg in på arbetsmarknaden kräver körkort. För att förbättra möjligheten till etablering på arbetsmarknaden har regeringen aviserat i budgetpropositionen för 2018 att införa en möjlighet till lån avseende utbildning till B-körkort, och ska i ett första steg riktas till vissa arbetslösa personer mellan 18 och 47 år.

Det är också viktigt att ta till vara de utbildningsmöjligheter som ges inom det reguljära utbildningssystemet. Regeringen har infört en regionaliserad yrkesutbildning för vuxna, regionalt yrkesvux. I budgetpropositionen för 2018 föreslås satsningar som innebär att fler platser inom yrkesvux kan komma till stånd. För att bidra till fler utbildningsplatser för yrkesförarutbildning inom regionalt yrkesvux föreslår regeringen i budgetpropositionen att anslaget för detta ändamål ökas med 66 000 000 kronor för 2018 och årligen därefter. Regeringen har dessutom infört ett studiestartsstöd för att öka rekryteringen till studier, inom det reguljära utbildningsväsendet, bland arbetslösa personer som har kort utbildning och stort utbildningsbehov för att stärka deras möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Ett strategiskt och långsiktigt samarbete mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen kring studiestartsstödet kan bidra till att säkra kompetensförsörjningen. Det är kommunerna som i sina lokala riktlinjer för hur de vill använda stödet anger utbildningsbehov anpassade efter lokala eller regionala förutsättningar. Tillsammans med de satsningar som gjorts på fler yrkesvuxplatser finns stora möjligheter för kommunerna att kunna anordna utbildningar inom bristyrken.

Stockholm den 4 oktober 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.