Bristen på veterinärer

Skriftlig fråga 2020/21:2318 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-24
Överlämnad
2021-03-25
Anmäld
2021-03-26
Sista svarsdatum
2021-03-31
Svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Den veterinärbrist som råder måste få ett slut. Svensk djursjukvård behöver välutbildad personal. Det är en förutsättning för god djuromsorg.

Detta är i allra högsta grad en djurskyddsfråga och det mest fundamentala för en fungerande djursjukvård. Bristen på personal inom djursjukvården är omfattande närmaste året. Med facit i hand vet vi att djursjukhus stängde förra sommaren och jourtiderna var begränsade, vilket i sin tur riskerade onödigt lidande för våra husdjur.

Den privata djursjukvården är beroende av utbildad djursjukvårdspersonal från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, eftersom det inte är tillåtet med privata aktörer som ombesörjer utbildning av veterinärer och djursjukskötare. Därför är det av största vikt att platserna utökas avsevärt och snabbt för att kunna möta framtidens utmaningar. Det står helt klart att regeringens insatser för att motverka veterinärbristen inte är tillräckliga.

Våra husdjur och lantbruksdjur riskerar onödigt lidande och i allra värsta fall dö, för att de inte får rätt hjälp i tid.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att våra husdjur har tillgång till god djursjukvård och inte riskerar onödigt lidande på grund av begränsade öppettider till följd av den veterinär- och djursjukskötarbrist som råder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2318 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2317 En god djursjukvård för husdjur under sommarhalvåret och fråga 2020/21:2318 Bristen på veterinärer av Marléne Lund Kopparklint (M)

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag ämnar vidta för att minska bristen på veterinärer och djursjukskötare och hur jag ämnar verka så att våra husdjur har tillgång till god djursjukvård och inte riskerar onödigt lidande på grund av begränsade öppettider till följd av den veterinär- och djursjukskötarbrist som råder.

Regeringen anser att det är mycket viktigt att djur får den vård som de behöver. Regeringen har därför förstärkt anslaget för veterinär fältverksamhet med 15 miljoner kronor 2020 och 2021, samt 20 miljoner kronor 2022. Anslaget delfinansierar distriktsveterinärernas verksamhet som har en viktig roll i att säkerställa tillgången till vård i hela landet och vid alla tidpunkter på dygnet.

Statens jordbruksverk har under de senaste tio åren utfärdat i medeltal drygt 200 legitimationer för veterinärer. För att möta efterfrågan på djursjukskötare har Sveriges lantbruksuniversitet gradvis ökat antalet utbildningsplatser från 40 till 80. Vid antagningen hösten 2021 ökas antalet platser ytterligare till 100.

Regeringen har vidare, i sin satsning för att bygga ut bristyrkesutbildningar, tilldelat Sveriges lantbruksuniversitet extra medel på 3,4 miljoner kronor för utbildning till bristyrken under 2020. Från 2021 permanentas nivåhöjningen till 6,7 miljoner kronor.

Frågan om brist på veterinärer har nyligen analyserats av Agrifood i rapporten Brist på veterinärer? (rapport 2020:3). Av denna framgår bland annat att det med tillgängliga data är svårt att belägga brist på veterinärer generellt men att det finns tecken på att det kan finnas brist inom vissa sektorer och län.

Jag är fullt medveten om bemanningsproblemtiken inom djurens hälso- och sjukvård och följer frågan noga.

Stockholm den 14 april 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.