Till innehåll på sidan

Brister i tillämpningen av yrkeskvalifikationsdirektivet

Skriftlig fråga 2019/20:986 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-19
Överlämnad
2020-02-19
Anmäld
2020-02-20
Svarsdatum
2020-02-26
Sista svarsdatum
2020-02-26
Besvarad
2020-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I min skriftliga fråga 2019/20:839 Fusk med rumänska sjuksköterskeutbildningar undrade jag bland annat vad statsrådet avser att göra för att säkerställa att alla med sjuksköterskelegitimation i Sverige har genomgått en godkänd utbildning.

Det svar jag får på denna fråga är följande: Processen för erkännande av yrkeskvalifikationer inom EU och EES för yrken med automatiskt erkännande (bl.a. sjuksköterskeyrket) styrs av ett EU-direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer det s.k. yrkeskvalifikationsdirektivet (YKD). Varje medlemsstat har ett ansvar för att vid den nationella prövningen av legitimation genomföra behövliga granskningar för att säkra att legitimation meddelas personer med rätt kompetens. Socialstyrelsen handlägger ansökan om legitimation utifrån gällande bestämmelser i YKD och begär in underlag i form av bevis på formella yrkeskvalifikationer, t ex examensbevis och intyg från behörig myndighet i det land där utbildningen har fullgjorts. Om sökanden har ett sådant formellt bevis och yrket omfattas av automatiskt erkännande tillåter inte regelverket att det görs ytterligare kontroller vid myndighetens prövning av legitimationsansökningar.

Statsrådet svarar inte på vilka verktyg och åtgärder som behövs för att komma till rätta med de brister i tillämpningen av yrkeskvalifikationsdirektivet som i flera fall har rapporterats om i medier. Rådande situation kan innebära stora risker för patientsäkerheten om vi har personal inom sjukvården som inte har de kvalifikationer som de förväntas ha enligt regelverken.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern och regeringen att det inte behövs några åtgärder för att komma till rätta med de brister som finns i tillämpningen av yrkeskvalifikationsdirektivet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:986 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/00867/FS

S2020/00870/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:986 Brister i tillämpningen av yrkeskvalifikationsdirektivet och fråga 2019/20:988 Falska yrkeslegitimationer av Lars Püss (M)

Lars Püss har frågat mig om jag och regeringen anser att det inte behövs några åtgärder för att komma till rätta med de brister som finns i tillämpningen av yrkeskvalifikationsdirektivet (YKD) och om jag tänker vidta några som helst nationella åtgärder för att säkerställa att sjuksköterskor i Sverige har adekvat utbildning.

Riksdagen har antagit lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer vilket innebär att Sverige har genomfört det moderniserade YKD i svensk rätt. En utgångspunkt för YKD är att varje medlemsstat tar ansvar för att i sin nationella prövning av legitimation genomföra behövliga granskningar för att säkra att legitimation bara ges till personer med rätt kompetens och utbildning.

I processen för erkännande av yrkeskvalifikationer inom EU och EES för yrken inom hälso- och sjukvården med automatiskt erkännande handlägger Socialstyrelsen ansökan om legitimation. Det sker utifrån gällande bestämmelser i YKD. Socialstyrelsen begär in bevis på formella yrkeskvalifikationer, t ex examensbevis och intyg från behörig myndighet i det land där utbildningen har fullgjorts. Om sökanden har ett sådant formellt bevis och yrket omfattas av automatiskt erkännande tillåter inte regelverket att Socialstyrelsen gör ytterligare kontroller vid prövning av legitimationsansökningar.

När legitimation väl erhållits är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa att personalen har den kompetens som krävs, oavsett var personalen i fråga fick sin utbildning. Sveriges Kommuner och Regioner har uppmärksammat sina medlemmar på vikten av att ta referenser vid anställning och säkerställa en bra introduktion av nyanställda, där eventuella kunskapsbrister kan uppmärksammas. Hälso- och sjukvårdspersonal står även under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Socialstyrelsen har lyft frågan om legitimerade sjuksköterskor som ska ha saknat erforderlig kompetens och utbildning i sina nordiska och europeiska samarbetsforum. Man har också varit i kontakt med ansvariga myndigheter i Rumänien. IVO har granskat och fattat beslut om fyra personer med examina från Rumänien.

Det är avgörande att arbetsgivare och berörda myndigheter säkerställer att vårdens personal har erforderlig kompetens. Länder där oseriösa utbildningsinstitutioner verkar måste vidta åtgärder. Det behöver också finnas en dialog i olika fora, i linje med den som Socialstyrelsen har initierat.

Regeringen följer frågan.

Stockholm den 25 februari 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.