Brott mot äldre

Skriftlig fråga 2016/17:269 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-11-02
Överlämnad
2016-11-03
Anmäld
2016-11-08
Sista svarsdatum
2016-11-09
Svarsdatum
2016-11-10
Besvarad
2016-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Dagens Nyheter rapporterade nyligen (den 26 oktober 2016) om ligor som begår brott mot äldre. 29 900 stölder mot äldre och funktionshindrade har enligt Dagens Nyheter polisanmälts under de senaste fem åren samt under det första halvåret i år. Därtill skriver Dagens Nyheter att ca 23 800 fickstölder och bedrägerier begåtts mot den här gruppen under samma period.

Enligt polisens circagrupp, som fokuserar på seriebrott riktade mot äldre, finns det i dag ett trettiotal ligor som agerar i Sverige. Det förekommer både svenska och internationella ligor som begår brott mot äldre i Sverige, och just nu har polisens circagrupp fyra personer internationellt efterlysta för brott som begåtts mot äldre personer. Enligt DN gör resursbristen inom polisen att ärenden blir liggande, något som kan försämra möjligheterna att utreda dem. Detta kan i värsta fall leda till att ärenden skrivs av.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder eller initiativ planerar statsrådet för att motverka brott som begås mot äldre och funktionshindrade?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:269 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/ 07886/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:269 av Lars-Arne Staxäng (M) Brott mot äldre

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka åtgärder eller initiativ jag planerar att vidta för att motverka brott som begås mot äldre och funktionshindrade.

Brott mot äldre och funktionshindrade som kommer till Polismyndighetens kännedom utgörs vanligtvis av serierelaterade stölder och bedrägerier. Ofta rör det sig om ligor som reser runt i landet och riktar in sig på särskilt utsatta grupper. För att bekämpa den här typen av brott behöver polisen arbeta både utredande och förebyggande.

För att effektivisera det brottsutredande arbetet har Polismyndigheten beslutat om en nationell modell för brottssamordning som införs under 2016. Brottssamordning innebär att polisen identifierar mönster i tillvägagångssätt och jämför spår från brottsplatser för att undersöka om det finns gemensamma faktorer som kan tyda på exempelvis seriebrottslighet. Arbetet med brottssamordning underlättas av att Polismyndigheten numera är en sammanhållen myndighet.

Vidare har polisregion Väst genom den s.k. CIRCA-gruppen ett nationellt ansvar avseende samordning av seriebrott som riktas mot just äldre och funktionshindrade. Uppdraget innefattar att ha ett helhetsperspektiv över brottsområdet. I arbetet ingår att identifiera seriebrott mot äldre i anmälningsflödet, identifiera misstänkta gärningsmän, initiera samordning av brott och ärenden, utreda brott, bistå med metod- och verksamhetsstöd till andra utredningsgrupper samt arbeta brottsförebyggande.

Polismyndighetens nationella bedrägericentrum har de senaste åren haft ett nära samarbete med Pensionärernas riksorganisation (PRO) och Sveriges pensionärsförbund (SPF) för att försöka förhindra bedrägerier mot äldre. Under 2015 genomförde nationellt bedrägericentrum en kartläggning av bedrägerier mot äldre och skapade därefter en nationell preventiv strategi för att hantera problematiken tillsammans med PRO, SPF och Brottsofferjouren.

Polismyndigheten arbetar således offensivt mot den här typen av brottslighet.

Stockholm den 10 november 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.