Till innehåll på sidan

Brott mot Europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk

Skriftlig fråga 2013/14:242 av Pärssinen, Raimo (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-07
Besvarad
2014-01-10
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:242 Brott mot Europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk

av Raimo Pärssinen (S)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

I en rapport som Svenska kyrkan och ett antal minoritetsorganisationer publicerade den 17 december 2013 konstateras att nationella minoritetsbarns utbildningssituation är så allvarlig att den på sikt hotar bevarandet av deras språk i Sverige. Rapporten pekar på en rad brister när det gäller modersmålsstöd, rätten till minoritetsspråkig förskola, modersmålsundervisning och tvåspråkig undervisning. Vidare skriver man att bristen på lärare i minoritetsspråk är akut.

Min fråga till ansvarigt statsråd är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta utifrån den publicerade rapportens djupt allvarliga kritik och avslöjandet av kraftiga brister som bryter mot Europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:242 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 7 januari

Svar på fråga

2013/14:242 Brott mot Europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk

Statsrådet Erik Ullenhag

Raimo Pärssinen har frågat mig vilka åtgärder som jag avser vidta utifrån den publicerade rapportens djupt allvarliga kritik och avslöjandet av kraftiga brister som bryter mot Europeiska stadgan om landsdels- och minoritetsspråk.

I rapporten, som Svenska kyrkan och ett antal minoritetsorganisationer publicerade den 17 december 2013, konstateras att det finns brister i utbildningen i och på de nationella minoritetsspråken.

Målet för regeringens politik avseende nationella minoriteter är att ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka deras möjligheter till inflytande samt stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande.

Regeringen anser att elever som tillhör de fem nationella minoriteterna bör få stärkt tillgång till undervisning i sitt minoritetsspråk. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett lagförslag som innebär att skollagens krav på grundläggande kunskaper i språket inte längre ska gälla som förutsättning för rätt till modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken. Därmed stärks de nationella minoriteternas möjligheter att tillägna sig, använda och utveckla sina språk. För att ytterligare stärka de nationella minoritetsspråkens ställning avser regeringen också att ge Skolverket i uppdrag att ta fram förslag till kursplaner på nybörjarnivå för dessa språk inom ramen för ämnet modersmål.

Bristen på lärare i minoritetsspråken är ett problem. För att på kort sikt komma till rätta med problemet gav regeringen i augusti 2013 Statens skolverk i uppdrag att genomföra en särskild insats för att förstärka tillgången på lärare i första hand i samiska, finska och meänkieli. En första rapport om uppdragets genomförande ska skickas till regeringen i november 2014.

Regeringen har även vidtagit åtgärder som på längre sikt ska bidra till ett ökat antal lärare i minoritetsspråken. Från och med 2013 har Stockholms universitet, Södertörns högskola samt Umeå universitet ett nationellt ansvar och särskilda medel för att snarast bygga upp och utveckla en ämneslärarutbildning i finska, meänkieli, romani chib och samiska. Sedan 2008 har Lunds universitet ett särskilt åtagande för jiddisch, vilket kommer att vara oförändrat.

För att stärka tillgången till läromedel för de nationella minoriteterna gav regeringen i november 2013 Skolverket i uppdrag att stödja utveckling och produktion av läromedel i och på de nationella minoritetsspråken.

De rekommendationer som Europarådet avger mot bakgrund av Europeiska stadgan för landsdels- eller minoritetsspråk utgör en viktig vägledning i förverkligandet av minoritetspolitiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.