Brott mot företagare

Skriftlig fråga 2007/08:459 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-11
Anmäld
2007-12-11
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2007/08:459 Brott mot företagare

av Lars-Ivar Ericson (c)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Organisationen Företagarna redovisar i en ny rapport att det finns en omfattande brottslighet mot företagare i Sverige. Av rapporten framgår att var fjärde svensk småföretagare utsätts för brott varje år och att antalet rån mot butiker har tredubblats på 25 år. Endast 13 procent av de brottsdrabbade anser att de fått bra eller mycket bra hjälp av polisen. Att underlätta för människor att starta och driva företag är en viktig uppgift för samhället och att åtgärda brott mot företagare känns angeläget.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förebygga och åtgärda brott mot företagare?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:459 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:459 Brott mot företagare

Justitieminister Beatrice Ask

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förebygga och åtgärda brott mot företagare. Frågan är ställd mot bakgrund av att organisationen Företagarna redovisar i en rapport att det finns en omfattande brottslighet mot företagare i Sverige.

Regeringen satsar därför på polisen. Målet är att det ska finnas 20 000 poliser senast 2010. De möjligheter detta ger för att öka den polisiära närvaron på mindre orter kommer att vara av stor betydelse för polisens förmåga att bekämpa alla typer av brott. Detta innebär då också att brott mot företagare kommer att kunna bekämpas på ett bättre sätt.

En del av den brottslighet som drabbar företagarna är organiserad. Det är särskilt allvarligt. Arbetet mot den grova organiserade brottsligheten är sedan länge prioriterat av regeringen. Detta arbete intensifieras nu genom den nationella mobilisering mot den här typen av brottslighet som jag nyligen tagit initiativ till. Detta arbete ska bland annat säkerställa att alla berörda myndigheter medverkar utifrån sina ansvarsområden.

Regeringen har också gett Straffnivåutredningen i uppdrag att föreslå förändringar i syfte att åstadkomma en straffmätning som markerar en skärpt syn på allvarliga våldsbrott, där jag räknar in rån. En annan fråga som övervägs inom Regeringskansliet är möjligheten att vid straffansvar kunna utestänga personer från butikslokaler och andra liknande platser dit allmänheten har tillträde.

Samverkan är en framgångsfaktor även när det gäller att förebygga brott. Inom till exempel handeln vet jag att det på flera håll i landet finns ett mycket gott samarbete mellan polis och butiker. Som ett ytterligare exempel kan nämnas Svensk Handels utbildning Säker i butik som har tagits fram av polisen, Svensk Handel och företrädare för handelsanställda. Genom denna utbildning ges kunskap om hur riskerna för rån kan minimeras och öka beredskapen hos de anställda.

Att den som har utsatts för ett brott får ett bra bemötande av polisen är viktigt. Regeringen har därför gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att säkerställa brottsoffrens rättigheter genom att det inom varje polismyndighet ska finnas tillgång till kvalificerad brottsofferkompetens. Utöver ett bra bemötande är det också av stor vikt att rättsväsendet kortar den totala tiden från brottsanmälan till avgörande i domstol.

Vid Rikspolisstyrelsen pågår ett arbete med att förbättra polisens bemötande av bland annat brottsoffer. Frågorna lyfts fram i den nationella brottsofferstrategin och servicestrategin som Rikspolisstyrelsen utarbetar. Jag vet också att polismyndigheterna genomför kontinuerliga utbildningar för den egna personalen i bemötandefrågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.