brott mot yttrandefriheten i Eritrea

Skriftlig fråga 2001/02:1031 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-11
Anmäld
2002-04-16
Besvarad
2002-04-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga 2001/02:1031

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om brott mot yttrandefriheten i Eritrea

I september 2001 arresterades tio journalister i Eritrea: Yusuf Mohamed Ali, Mattewos Habteab, Dawir Habtemichael, Medhanie Haile, Temesgen Gebreyesus, Emanuel Asrat, Dawit Isaac Fessahaye, Said Abdulkader och Seyoum Tsehaye. Samtliga har kritiserat att den demokratiseringsprocess som aviserades för hösten 2001 uteblev. I stället arresterades de som protesterade mot att demokratiseringsprocessen uteblev @ inte bara journalister utan även regeringsmedlemmar. Åtal har inte väckts. Rättegångar har inte förekommit. Domar har inte avkunnats. Men fängslanden har gjorts. Bland journalisterna har alla utom Dawit Isaac förts till okänd plats. Dawit Isaac har förts till sjukhus. Förutom att dessa journalisters yttrandefrihet kränkts har de enligt Reportrar utan gränser även fått en mycket dålig behandling i fångenskapen.

Det är oroväckande att demokratiska principer och mänskliga rättigheter kränks så grovt i dagens Eritrea. Särskilt oroväckande är att kritiska röster i landet "försvinner" till okända orter utan något som helst rättsligt förfarande.

Jag vill därför fråga utrikesminister Anna Lindh:

Vad avser ministern att göra i EU och i andra internationella organisationer för att demokratiska principer och mänskliga rättigheter efterlevs i Eritrea?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1031 besvarad av

den 19 april

Svar på frågorna 2001/02:1030 om den fängslade journalisten Dawit Isaac i Eritrea och 1031 om brott mot yttrandefriheten i Eritrea

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin har ställt två frågor till mig, dels vad jag avser att göra i EU och andra internationella organisationer för att demokratiska principer och mänskliga rättigheter efterlevs i Eritrea, dels vad jag avser att göra för att Dawit Isaak friges och att hans demokratiska rättigheter respekteras. Jag lämnar nedan ett samlat svar på båda frågorna.

Jag delar Murad Artins oro över utvecklingen i Eritrea. Respekten för de mänskliga rättigheterna och för demokratiska principer är allvarligt åsidosatta i landet. De förhoppningar som funnits om en process mot ökad demokrati har ännu inte infriats. Tvärtom har vi under det senaste året med djup oro kunnat konstatera ett allt tydligare auktoritärt styre av president Isaias Afewerki präglat av en tilltagande repression.

Dit hör gripandena av journalister vilka synes ha fängslats på grund av sin journalistiska verksamhet. Jag anser det vara helt oacceptabelt att dessa journalister fortfarande hålls fängslade utan rättslig prövning. De bör omgående friges såvida inte en snar domstolsprövning kommer till stånd med internationella rättsgarantier. Det är givetvis med särskilt allvar som vi ser att en av journalisterna, Dawit Isaak, innehar svenskt medborgarskap.

EU har påtalat den allmänt försämrade respekten för mänskliga rättigheter i Eritrea, inklusive förföljelsen av journalister. Kritik har framförts till landets högsta ledning med krav på att åtgärder vidtas för att säkra respekten för grundläggande rättigheter.

Den svenska regeringen fäster stor vikt vid utvecklingen i Eritrea och har därför utsett en representant vars uppdrag är att särskilt följa händelserna i Eritrea och upprätthålla den bilaterala dialogen med landets regering. Representanten har nyligen besökt Eritrea och då framfört den svenska regeringens djupa oro för situationen i landet.

Vad avser Dawit Isaak har Sverige genom vår konsul på plats vid ett flertal tillfällen och över en längre tid försökt att få till stånd ett besök. Den första begäran framfördes redan den 4 oktober 2001 till Eritreas utrikesministerium, och har sedan följts upp vid ett flertal tillfällen. Något positivt svar har ännu inte kommit från Eritreas utrikesministerium. Jag finner detta mycket oroande och det är därför min bestämda förhoppning att ett besök snarast kan komma till stånd.

Jag avser att nära följa vad som sker med Dawit Isaak och även fortsatt pröva på vilket sätt vi kan bistå honom samt hävda hans grundläggande rättigheter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.