Brottslighet i bostadsrättsföreningar

Skriftlig fråga 2021/22:872 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-21
Överlämnad
2022-01-23
Anmäld
2022-01-25
Svarsdatum
2022-02-02
Sista svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 11 januari 2022skrev Dagens Juridik en artikel om brottslighet i en bostadsrättsförening. Tre styrelsemedlemmar sålde bostadsrättsföreningens fastigheter till tredje part utan att bostadsrättsinnehavarna kände till detta och utan att försäljningsintäkterna kommit dem till del.

Bostadsrättsinnehavarna fick reda på detta när bankerna sa upp lånen. Detta innebar att bostadsrättsinnehavarna stod kvar med lägenhet utan värde men med lån på dessa. De tre styrelseledamöterna dömdes för grov trolöshet mot huvudman.

Detta kan få förödande ekonomiska konsekvenser för bostadsrättsinnehavarna.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förhindra denna typ av brottslighet och vidta andra åtgärder som stärker bostadsrättsinnehavares rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:872 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/ 00195 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:872 av Ellen Juntti (M)
Brottslighet i bostadsrättsföreningar

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förhindra denna typ av brottslighet och vidta andra åtgärder som stärker bostadsrättsinnehavares rättigheter.

Det ska vara tryggt att äga och bo i en bostadsrättslägenhet. Det behövs därför ett bra rättsligt skydd både för bostadsrättshavare och för dem som avser att köpa en bostadsrätt. Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att stärka bostadsrättshavarnas rättigheter och kommer att fortsätta att göra detta.

I det fall från Helsingborg som Ellen Juntti hänvisar till har tingsrätten funnit att styrelseledamöterna har gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman och dömt dem till fängelse. Det är viktigt att liknande fall kan upptäckas så snabbt och enkelt som möjligt.

Genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2021 har regeringen gjort det lättare för medlemmar att få insyn i bostadsrättsföreningen, om de misstänker att det förekommer missförhållanden. Regeringen har också nyligen beslutat om kommittédirektiv till utredningen Bolaget som brottsverktyg (dir. 2021:115). Utredningen ska lämna förslag på åtgärder som syftar till att motverka brottslighet i bl.a. bostadsrättsföreningar.

I höstas remitterades promemorian Tryggare bostadsrätt. Den innehåller ett flertal förslag som stärker det rättsliga skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt. Ett av förslagen tar direkt sikte på att förhindra brottslighet i bostadsrättsföreningar. Förslaget innebär att en medlem i en bostadsrättsförening inte ska kunna ha mer än en röst på föreningsstämman. Detta motverkar att en bostadsrättsförening tas över av utomstående personer.

Arbetet med förslagen i promemorian, liksom med förslagen i betänkandet Stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden (SOU 2017:31) pågår i Regeringskansliet. Regeringen avser att inom kort presentera en lagrådsremiss utifrån förslagen.

Stockholm den 2 februari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.