Brottslighet riktad mot handeln

Skriftlig fråga 2019/20:213 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-18
Överlämnad
2019-10-21
Anmäld
2019-10-22
Sista svarsdatum
2019-10-30
Svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Att det ska vara tryggt att driva företag i Sverige är något som de flesta önskar. Verkligheten ser annorlunda ut. Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många handlare. I vissa särskilt utsatta områden har butiker tillfälligt stängts i protest mot bristen på poliser. Brottsligheten leder till oro och otrygghet och motverkar också företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Enligt HUI Research uppgick företagens direkta kostnader till följd av brottsligheten förra året till 55 miljarder kronor. Till det kommer indirekta kostnader som kameror och väktare.

Handelns behov av trygghet konkurrerar om polisens uppmärksamhet när gängmord, bombattentat och annan tung brottslighet blivit det nya normala. Dessvärre sker detta samtidigt som Sverige befinner sig i botten av listan över polistäthet i Europa, och trenden är inte ljus. Exempelvis har Polisregion Stockholm över 400 poliser färre än vid omorganisationen 2015.

Handeln gör så gott den kan genom åtgärder och trygghetsinvesteringar, men det vilar självklart ett ännu tyngre ansvar på politiker och inte minst på regeringen att leverera genom att kraftfullt motverka och förebygga brottslighet.

Björn Rosengren, den före detta S-näringsministern, har också uppmärksammat brottsligheten mot företagarna och beskriver den som ett hot mot Sveriges blodomlopp. Han menar att regeringen måste börja se brottsligheten också som ett näringspolitiskt ärende.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka tryggheten för handlare, och då särskilt handlarna i utsatta områden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:213 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/02833/BI

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:213 av Tobias Andersson (SD)
Brottslighet riktad mot handeln

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka tryggheten för handlare och då särskilt handlarna i särskilt utsatta områden.

Brottsligheten som riktas mot företagare är förödande för de företag och individer som drabbas. Den påverkar platsers attraktivitet, människors möjligheter till delaktighet och får mycket negativa effekter för lokalsamhället och möjligheten att ha levande centrum. Lokal service och utbud i form av butiker, restauranger, kultur och fritidsaktiviteter är en grundförutsättning för en levande demokrati och för kvinnors, mäns och ungas delaktighet i samhällsutvecklingen.

Målet för regeringens kriminalpolitik är att minska brottsligheten, mot såväl företag som mot andra, och öka människors trygghet. Det förutsätter bland annat ett starkt rättsväsende, ändamålsenlig straffrättslig lagstiftning och en tillgänglig polis. En av regeringens prioriterade frågor är därför att fortsätta satsningen på att stärka det polisiära arbetet, bland annat genom en historisk satsning som regeringen genomför i syfte att Polismyndigheten ska växa med 10 000 anställda till 2024. Samtidigt förstärker vi också de andra delarna av rättskedjan.

Regeringen genomför en satsning på det brottsförebyggande arbetet och har tagit fram det första nationella brottsförebyggande programmet på 20 år, med gemensamma målsättningar inom alla politikområden. Det är mycket positivt att Polismyndigheten tillsammans med Svensk Handel och aktörer inom dagligvaruhandeln har tagit initiativ till att diskutera hur ökad samverkan mellan polis och näringsliv kan bidra till att minska brottsligheten i utsatta områden. Vidare har regeringen initierat ett långsiktigt reformprogram för att minska och motverka segregation som inkluderar insatser för att bekämpa brottsligheten i områden med socioekonomiska utmaningar.

Sammantaget ger vi rättsväsendet bättre förutsättningar att öka tryggheten och att bekämpa alla former av brottslighet, oavsett vem den riktas mot.

Stockholm den 5 november 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.