Bujagalidammen i Uganda

Skriftlig fråga 2001/02:1248 av Biörsmark, Karl-Göran (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-28
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga 2001/02:1248

av Karl-Göran Biörsmark (fp) till statsrådet Jan O Karlsson om Bujagalidammen i Uganda

I Uganda finns det långtgående planer på att bygga ett vattenkraftverk, den s.k. Bujagalidammen. Dammprojektet, Bujagali Hydropower Project, har pågått under lång tid och Sverige är i hög grad inblandat. Sveriges biståndsorgan Sida har erhållit förfrågan från Världsbanken, Skanska och olika ugandiska parter om att se över möjligheterna att stödja finansieringen av dammbygget.

Omfattande kritik har dock riktats från bl.a. ugandiska miljöorganisationer mot att det inte gjorts en ordentlig ekonomisk analys av projektet och inte heller en analys av vilka effekter projektet riskerar att ha på miljön. Det är angeläget att alla fakta lyfts fram och att en ordentlig ekonomisk analys samt miljökonsekvensbeskrivning görs innan byggandet påbörjas. En sådan analys skulle exempelvis kunna göras av World Commission on Dams (WCD), vars uppgift är att ur ett utvecklingsperspektiv granska konsekvenserna av dammbyggen runtom i världen.

Det är viktigt att framhålla att denna fråga inte handlar om huruvida Uganda behöver energi eller inte. I dag har endast ca 3 % av Ugandas 22 miljoner invånare tillgång till elektricitet och en ökad produktion av energi är ett viktigt medel för att bryta landets fattigdom.

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att möjliggöra att en bredare analys av dammprojektet kommer till stånd, exempelvis inom ramen för WCD?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1248 besvarad av

den 5 juni

Svar på fråga 2001/02:1248 om Bujagalidammen i Uganda

Statsrådet Jan O Karlsson

Karl-Göran Biörsmark har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att en bredare analys av dammprojektet kommer till stånd, exempelvis inom ramen för World Commission on Dams (WCD).

Kraftverket i Bujagali, som ska byggas i floden Nilen i sydöstra Uganda, är en betydelsefull satsning för att öka landets egen energiproduktion. Uganda bedriver sedan flera år tillbaka en framsynt utvecklingspolitik fokuserad på att minska landets fattigdom. I sin utvecklingsstrategi ger landet hög prioritet till att nå en förbättrad nationell elförsörjning. Uganda saknar i dag tillräcklig kapacitet att generera elkraft vilket innebär återkommande ransoneringar. Uganda arbetar därtill på en ambitiös strategi för elektrifiering av landsbygden. Denna landsbygdselektrifiering ska genomföras med finansiering från Världsbanken och till viss del Sida.

Att utnyttja Nilens vatten har bedömts vara den bästa energikällan vad gäller kraftförsörjning på sikt. Tillgång till inhemsk energiproduktion baserad på vattenkraft anses utgöra ett viktigt inslag för att upprätthålla den ekonomiska tillväxt landet behöver.

Den miljökonsekvensanalys som ligger till grund för bedömningen av miljöaspekterna är gjord av företagen ESB International Inc., Kanada och WS/Atkins Epsom, Storbritannien. Analysen har godkänts av Ugandas regering enligt landets nationella regelverk, IFC/IDA och Afrikanska utvecklingsbanken. World Commission on Dams (WCD) har tagit fram generella rekommendationer om hur frågor som folkligt deltagande och inflytande, beaktande av utbyggnadsalternativ m.m. bör hanteras vid dammbyggen. En expertpanel, som bl.a. inkluderar en representant från WWF, har granskat huruvida WCD:s riktlinjer har följts och har kommit fram till att så i allt väsentligt har skett.

World Commission on Dams upplöstes vid årsskiftet i december 2000 och dess funktion har delvis ersatts av en Dams and Development Unit inom UNEP med placering i Kapstaden. Denna enhet är dock enbart ett clearing house som sysslar med insamling och spridning av information.

Sverige har i samband med att ärendet ska upp till behandling i MIGA:s styrelse pläderat för, och fått gehör för, att styrelsebehandlingen skjuts upp till en tidpunkt som medger att vi kan ta del av och analysera den rapport som precis kommit från Världsbankens Inspektionspanel @ dvs. den grupp fristående experter som tillsatts av Världsbankens styrelse för att, i den mån klagomål inkommit ifrån privatpersoner, undersöka om bankens ledning har följt etablerade procedurer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.