Bygglärlingar

Skriftlig fråga 2020/21:1582 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-01
Överlämnad
2021-02-01
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverige har en lång tradition sedan 1800-talet av lärlingar i byggbranschen. I branschen blir man lärling först efter avslutad utbildning. Men Tillväxtverkets regler gör nu att många av dessa lärlingar sägs upp. Under coronapandemin tvingas många arbetsgivare att säga upp sina lärlingar. Detta eftersom alla kostnader måste sänkas innan man kan söka permitteringsstöd.

Att lärlingar nu lämnar branschen är ett dilemma eftersom de är anställda, och inte studenter, och därmed blir arbetslösa. Branschen kommer därmed att dräneras på unga framtida anställda, som kan komma att lämna branschen och välja ett annat yrke.

Många av dessa lärlingar är dessutom kvinnor, och byggbranschen har i dag få kvinnor och vill gärna anställa dem för att få en bättre balans mellan kvinnor och män.

Byggbranschen efterlyser nu regler som finns i andra EU-länder där man i stället ger ersättning till företag som anställer lärlingar; detta för att inte förlora kompetens och riskera att unga lärlingar drabbas av arbetslöshet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att möjliggöra för branschen att behålla sina lärlingar trots en dämpad efterfrågan till följd av coronapandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1582 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/00482 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1582 av Lotta Olsson (M)
Bygglärlingar

Lotta Olsson har frågat näringsministern om han avser att vidta några åtgärder för att möjliggöra för byggbranschen att behålla sina lärlingar trots en dämpad efterfrågan till följd av coronapandemin.

Frågan är ställd mot bakgrund av reglerna om korttidspermitteringar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på den frågan.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är stödet vid korttidspermitteringar. Stödet har varit en viktig åtgärd för att förhindra att personal blir uppsagd och för att möjliggöra att företag snabbt kan komma igång igen när läget vänder. Stödet har också kommit att användas i stor utsträckning.

En förutsättning för stöd vid korttidsarbete är att arbetsgivaren har använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska kostnaden för arbetskraft. Av förarbetena framgår att vilka åtgärder som kan anses tillgängliga för arbetsgivaren ska bedömas i varje enskilt fall, utifrån förhållandena hos respektive arbetsgivare. Det framgår också att det inte finns någon regel som anger att lärlingar generellt är uteslutna från systemet med stöd vid korttidsarbete. Anställningsformen är i sig inte avgörande för möjligheten till stöd vid korttidsarbete.

Stockholm den 10 februari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.