Till innehåll på sidan

C-körkort inom räddningstjänsten

Skriftlig fråga 2018/19:652 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-15
Överlämnad
2019-05-16
Besvarad
2019-05-22
Sista svarsdatum
2019-05-22
Svarsdatum
2019-05-22
Anmäld
2019-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I ett nyligen undertecknat avtal mellan berörda parter inom räddningstjänsten står det att i de fall arbetsgivaren kräver att arbetstagare ska vidareutbilda sig i yrket bekostar arbetsgivaren utbildningen. Detta gäller exempelvis motorsågsutbildning, behörighet att framföra fordon som kräver körkortsklass C eller BE eller höjdfordonskompetens.

Det är positivt, men fortfarande kvarstår problemet att en brandman med ett C-körkort måste förhålla sig till samma regelverk som exempelvis en lastbilschaufför med körtidsbegränsningar, vilotid med mera. Detta problem är inte lika omfattande för våra brandmän, men det är ett betydligt större problem inom ambulanssjukvården då det sällan finns någon som kan ta över körningen och fortsätta transporten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ställa höga krav på att regioner och kommuner ser till att kompetensen gällande förenklat C-körkort är så hög som möjligt? 

Svar på skriftlig fråga 2018/19:652 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/01880

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:652 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
C-körkort inom räddningstjänsten

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig om jag avser att ställa höga krav på att regioner och kommuner ser till att kompetensen gällande förenklat C-körkort är så hög som möjligt.

Det är av stor vikt att blåljusaktörer, bl.a. räddningstjänsterna och ambulanssjukvården, snabbt kan vara på plats vid olyckor för att möjliggöra effektiva och säkra hjälpinsatser. Att utryckningsfordon framförs på ett säkert sätt är i det sammanhanget av betydelse för andra trafikanter, blåljuspersonalen och hjälpbehövande.

Utryckningskörning är riskfyllt och ställer höga krav på att föraren har rätt kompetens för att kunna framföra fordonet på ett säkert sätt. Detta är av särskild vikt vid framförande av tyngre fordon som kräver särskild behörighet, t.ex. C-körkort.

Det är blåljusaktörerna som ansvarar för att personalen har rätt behörighet och genom utbildning och erfarenhet har den kompetens och som krävs för att utföra sina uppgifter, t.ex. utryckningskörning. Aktörerna ska även bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i samarbete med bl.a. Trafikverket och Polismyndigheten under 2017 tagit fram vägledningen Säkerhet i vägtrafikmiljö där det anges att alla utryckningsförare behöver genomgå en förarutbildning för att säkerställa att utryckningsfordon kan framföras på ett säkert sätt.

Det har således på nationell nivå vidtagits åtgärder för att säkerställa en ändamålsenlig kompetens för utryckningsförare.

Stockholm den 21 maj 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.