Till innehåll på sidan

Cementbristens effekter på bostadsbyggandet

Skriftlig fråga 2020/21:3620 av Carl-Oskar Bohlin (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-09-08
Överlämnad
2021-09-08
Anmäld
2021-09-09
Svarsdatum
2021-09-15
Sista svarsdatum
2021-09-15
Besvarad
2021-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Boverket har på regeringens uppdrag analyserat vilken effekt brist på cement kan ha på bostadsbyggandet och svensk arbetsmarknad. Myndighetens bedömning är nedslående, och man konstaterar att tillgången på cement och betong måste lösas snabbt. Boverket gör bedömningen att regeringens förslag om tillfällig ändring i miljöbalken som ger Cementa ytterligare 8 månaders möjlighet att utöva sin verksamhet inte är en tillräckligt lång tidsfrist. Boverket menar också att det saknas ersättningsmaterial för cementbaserade produkter i de allra flesta fall.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta på kort sikt för att undvika en akut kris för byggandet i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3620 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)


Svar på fråga 2021/21:3620 av Carl-Oskar Bohlin (M)
Cementbristens effekter på bostadsbyggandet

Carl-Oskar Bohlin har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta på kort sikt för att undvika en akut kris för byggandet i Sverige.

Regeringen följer sedan början av juli noga händelseutvecklingen kring Cementas ansökan om miljötillstånd i Slite på Gotland. Regeringen har även löpande kontakt med berörda företag, branschorganisationer och fackförbund.

Regeringen har presenterat åtgärder för att främja ett mer hållbart byggande och stärka samhällets motståndskraft inom råvaruförsörjningen för byggsektorn. Detta görs t.ex. genom att påskynda omställningen till mer resurseffektiva eller alternativa byggnadsmaterial. Regeringen konstaterar att Sverige inom en överskådlig framtid har behov av cement för bl.a. bostäder och utveckling av infrastruktur. Ett produktionsstopp vid Cementas kalkstensbrott i Slite kan få omfattande samhällskonsekvenser på kort sikt och bl.a. innebära betydande svårigheter för bostadsbyggandet.

Mot den bakgrunden har regeringen beslutat om lagrådsremissen Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall. Förslaget möjliggör en snabb regeringsprövning av en ansökan om ett tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt. Lagändringen syftar till att ge förutsättningar för att undvika de betydande samhällskonsekvenser som ett storskaligt driftsstopp i närtid skulle innebära. Avsikten är således att undvika den kris som kan uppstå på kort sikt på grund av akut cementbrist. Men det kommer krävas en

stor kraftansträngning från olika intressenter för att minska sårbarheten både på kort och lång sikt.

Stockholm den 14 september 2021

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.