Cirkulär träråvara

Skriftlig fråga 2023/24:959 av Amanda Palmstierna (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-31
Överlämnad
2024-06-03
Anmäld
2024-06-07
Svarsdatum
2024-06-12
Sista svarsdatum
2024-06-12
Besvarad
2024-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Sverige har antagit konventionen för biologisk mångfald. För att vi ska nå miljömålen och våra internationella åtaganden till år 2030 behöver mer skog skyddas varje år.

Ett sätt att minska trycket på skogen är att återanvända och återvinna träråvara och träprodukter. Träavfall kan nyttjas för att tillverka nya produkter.

Enligt Svenskt Trä som representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna föreligger ett behov av att se över industriella försörjningssystem för cirkulär träråvara och produkter.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren följande:


Avser ministern att agera för att ge goda förutsättningar för industriella försörjningssystem för en cirkulär träråvara?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:959 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:959 Cirkulär träråvara

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:959 av Amanda Palmstierna (MP)
Cirkulär träråvara

Amanda Palmstierna har frågat mig om jag avser att agera för att ge goda förutsättningar för industriella försörjningssystem för en cirkulär träråvara.

 

Den svenska skogen är en viktig bas för en växande bioekonomi. Sverige befinner sig mitt i en omställning till en cirkulär och biobaserad ekonomi med ökat värdeskapande och möjligheter till ökad resurseffektivitet i biobaserade näringar som ska bidra till att nå miljö- och klimatmålen samt Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Ambitiösa nationella klimatmål fram till 2045 och åtaganden inom EU:s klimatramverk till 2050 innebär att behovet av skoglig biomassa ökar inom och utanför Sverige. År 2020 fastställdes den svenska strategin för cirkulär ekonomi som är vägledande för regeringens arbete i omställningen för att nå visionen om ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden. I strategin pekas förnybara och biobaserade råvaror ut som en prioriterad ström då dessa kan ersätta fossila alternativ, så som plast, i många tillämpningar.

För att minska klimat- och miljöpåverkan är det viktigt att även biobaserade material återvinns och återanvänds. Framöver kommer till exempel det nationella genomförandet av EU:s nya förpackningsförordning vara viktig för industrins omställning till en cirkulär ekonomi och för Sveriges konkurrenskraft. Det finns stor potential för att ytterligare höja förädlingsvärdet inom industrin genom utveckling av nya processer och produkter, med positiva effekter på hållbar tillväxt, resurseffektivitet och sysselsättning i hela landet.

Regeringen har tillsatt utredningen En robust skogspolitik som ser skogen som en resurs (dir. 2024:16). Syftet är att ta fram ytterligare samhällsekonomiskt effektiva åtgärder som stärker incitament, investeringsvilja och näringsfrihet i skogsnäringen i syfte att öka den skogliga tillväxten och öka tillgången på hållbart producerad inhemsk biomassa och därmed skapa förutsättningar för att upprätthålla balansen mellan de två jämställda skogspolitiska målen.

Återvinning är ett verktyg för att öka den framtida tillgången till träråvara i en cirkulär och biobaserad ekonomi. I bioekonomiutredningens slutbetänkande En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle (SOU 2023:84) föreslås bland annat att regeringen ska ta fram en plan för ökat industriellt träbyggande och ökad träanvändning. Planen bör enligt förslaget fokusera på innovationer och nya affärsmodeller, samt på en ökad träanvändning som gynnar ett cirkulärt förhållningssätt, inklusive ökad återanvändning. Betänkandet remissbehandlas för närvarande.

Stockholm den 12 juni 2024

 

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.