Civilförsvar i det fossilfria samhället

Skriftlig fråga 2021/22:114 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-12
Överlämnad
2021-10-12
Anmäld
2021-10-13
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sveriges företag och den svenska allmänheten håller med rekordfart på att ställa om till fossilfri energi och ny fossilfri teknik – en nödvändig utveckling för att nå miljömålen i Parisavtalet. Det innebär bland annat att både mer elenergi och flera batterier kommer att finnas i samhället. Ny teknik innebär nya egenskaper och ett nytt förhållningssätt, både vid användande och om olyckan skulle vara framme.

Detta kan exempelvis yttra sig i både nytt handhavande och hur ett säkert handhavande ska se ut, men också ett nytt handhavande från räddningstjänst och det civila försvaret.

Vidare kan det ses i hur allmänheten lär sig att riskfritt hantera en snabbladdningsstation till elbilen, i förhållandet till en bensinmack, och hur man hanterar en batteribrand i förhållande till en motorbrand i en bensinbil.

Ny teknik kräver ny kunskap också inom det civila försvaret och ny kunskap hos den breda allmänheten.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har ministern agerat för en beredskap inom det civila försvaret för att möta olyckor och bränder i den nya fossilfria teknik som nu kommer in i samhället?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:114 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/03543 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:114 av Lotta Olsson (M)
Civilförsvar i det fossilfria samhället

Lotta Olsson har frågat försvarsministern om han har agerat för en beredskap inom det civila försvaret för att möta olyckor och bränder i den nya fossilfria teknik som nu kommer in i samhället.

Frågan har överlämnats till mig.

Fordon som drivs av el blir allt vanligare. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har under flera års tid arbetat aktivt med frågor om olyckor och bränder i fordon som drivs av el. Sedan 2011 arbetar MSB med stöd för hur bränder i elfordon ska hanteras och myndigheten följer löpande upp inträffade bränder genom räddningstjänsternas händelserapporter och olycksutredningar. Förra året publicerade MSB en vägledning med information om risker med litiumjonbatterier vid kommunala räddningsinsatser.

Batterierna i dessa fordon ofta är av typen litiumjon och det pågår en ständig utveckling av dessa batterier. En brand i ett litiumjonbatteri kan vara svår att släcka och produktionen av farliga gaser kan vara högre än vid bränder i fossilbränsledrivna fordon. Dock visar undersökningar som MSB har gjort att bränder i fordon med litiumjonbatterier inte är vanligare än bränder i fossilbränsledrivna fordon. Tvärtom visar undersökningarna att bränder i fordon med litiumjonbatterier där branden startat eller fortplantat sig till själva framdrivningsbatteriet är ovanliga.

Laddning av litiumjonbatterier sker med speciella laddare som är enkla och säkra att använda. För publika snabbladdningsstationer finns EU-bestämmelser som anger att dessa ska uppfylla säkerhetsnivå Mode 3, vilket i praktiken innebär att kabeln mellan laddstationen och fordonet är strömlös tills dess att det är bekräftat att alla komponenter är funktionsdugliga och att laddningskontakten är korrekt ansluten. Först då slås strömmen på och laddning påbörjas.

Kommunal räddningstjänst, som bedriver sin verksamhet såväl under fred som inom ramen för civilt försvar i händelse av höjd beredskap, kan ta del av kunskap om hur bränder i elfordon ska hanteras genom olika kommunikationssatsningar, nätverk, seminarier och utbildningar.

Stockholm den 20 oktober 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.