Coronapaket för vägunderhåll i Norrland

Skriftlig fråga 2019/20:1390 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-19
Överlämnad
2020-05-20
Anmäld
2020-05-25
Svarsdatum
2020-05-27
Sista svarsdatum
2020-05-27
Besvarad
2020-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Budgeten för underhåll av vägarna i norr är numera ungefär hälften så stor som vad som behövs för att upprätthålla acceptabel standard på vägnätet. Det berättade Trafikverkets erfarne underhållsingenjör Pär Eliasson i SVT den 15 maj. Medan vägar i Skåne till och med har skyltar som varnar för ojämn asfaltskarv sitter det under guppvarningsskyltarna i norr ofta tilläggstavlor som visar att farlig vägojämnhet gäller flera mil framåt.

Asfaltverken i Norrland går även i år på sparlåga med produktionsvolymer i många fall långt under halva normala kapaciteten. Vid ett samtal med en leverantör av dubbdäckstålig hård specialsten till asfalt berättade han att hans företag i år för första gången någonsin inte kommer att krossa ett enda ton makadam till asfalt. Orsaken är att staten genom Trafikverket begränsat vägunderhållet i norr.

I stället för att underhålla vägarna i Norrland har vägentreprenörer tvingats permittera personal, och detta med ekonomiskt bistånd från staten. Nog vore det rimligare att staten i stället upphandlar normala asfaltvolymer i norr, så att entreprenörerna kan bidra till Norrlands utveckling snarare än att landsdelen förfaller och tynar bort.

I vårt grannland Norge har Statens vegvesen (motsvarande vårt tidigare vägverk) valt en klokare väg. I stället för att begränsa vägunderhållet har de för över en halv miljard upphandlat extra mycket underhållsbeläggningar, vägräcken och vägkantsförbättringar. Detta inom ramen för extratillsatta coronamedel.

Norrland behöver akut finansiering till jobbskapande och viktiga byggprojekt. Det snabbaste sättet att gå från beslut till första spadtaget är att genomföra mer och bättre drift och underhåll av vägar som behöver upprustning.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth lyder:

 

Vad kommer ministern konkret att göra för att öka vägunderhållet i Norrland och samtidigt öka sysselsättningen i den hårt drabbade bygg- och underhållsbranschen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1390 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/01461/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1390 av Lars Beckman (M)
Coronapaket för vägunderhåll i Norrland

Lars Beckman har frågat mig vad jag avser att göra för att öka vägunderhållet i Norrland och samtidigt öka sysselsättningen i den hårt drabbade bygg- och underhållsbranschen.

En god tillgänglighet i hela Sverige är nödvändig för att det ska vara möjligt att bo, leva och verka i alla delar av landet samt för att få ett Sverige som håller ihop. Regeringen beslutade 2018 om en nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 och genomförde då en rekordstor satsning på vägunderhåll, totalt satsas 164 miljarder kronor.

Regeringen har utöver den nationella planen även under perioden 2016–2022 beslutat om ett flertal extra riktade satsningar på bland annat underhåll av vägar i landsbygd omfattande totalt 700 miljoner kronor samt utökat bidrag för drift av enskild väg med totalt 420 miljoner kronor.

Den 19 maj presenterade regeringen i en extra ändringsbudget för 2020 nya åtgärder för att stärka svensk transportinfrastruktur. Förslaget innebär att totalt över 1000 miljoner kronor satsas på underhåll av järnvägar och vägar, varav 300 miljoner kronor riktas till vägunderhåll i landsbygd. Förslaget ger, förutom förbättringar av infrastrukturen, även ökad sysselsättning.

Efter många år av underinvesteringar kan jag konstatera att regeringen nu genomför satsningar som skapar förutsättningar för en hög nivå på standard på hela det statliga vägnätet. Satsningarna bidrar till tillgänglighet och även till ökad sysselsättning.

Stockholm den 27 maj 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.