Cyberattacker mot företag

Skriftlig fråga 2021/22:236 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-21
Överlämnad
2021-10-21
Anmäld
2021-10-22
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det sker fler och fler attacker mot företag där dessa krävs på stora summor av hackare. Brotten ökar i omfattning och drabbar såväl stora som små företag. Coop-attacken lamslog de flesta Coop-butiker under lång tid och ledde till att Coop förlorade stora summor. Enligt uppgifter i medier rör det sig dessutom om ett stort mörkertal; det är kanske upp till 95 procent av attackerna som aldrig anmäls till polisen. Sverige som har som ambition att digitalisera samhället mer och mer behöver en god beredskap för att stå emot liknande attacker. För en privatperson som blir drabbad av en hackare kan det betyda att datorn låses och blir obrukbar, vilket innebär en tråkig kostnad för den enskilde, men för företag kan det handla om stora summor och en eventuell konkurs.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur verkar statsrådet och regeringen för att stärka cybersäkerheten så att färre företag drabbas av attacker via den digitala infrastrukturen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:236 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/03647 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:236 av Jimmy Ståhl (SD)
om cyberattacker mot företag

Jimmy Ståhl har frågat mig hur jag och regeringen verkar för att stärka cybersäkerheten så att färre företag drabbas av attacker via den digitala infrastrukturen.

Cyberattacker och andra it-incidenter utgör i sig ett hot mot de digitala grunder som Sveriges säkerhet, konkurrenskraft och välstånd vilar på. Cyberhoten mot Sverige och svenska intressen är omfattande och med teknikutveckling och digitalisering blir hoten och sårbarheterna fler. Mot denna bakgrund är det viktigt för regeringen att kontinuerligt arbeta för en god informations- och cybersäkerhet i hela samhället.

Företagen har ett eget ansvar för sin motståndskraft mot cyberhot. Särskilda krav ställs på leverantörer av samhällsviktiga och digitala tjänster enligt lagen (2018:1174) om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster, och på de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Rapportering av it-incidenter, däribland cyberattacker, är viktig eftersom den ger information om hot och sårbarheter och underlag för att stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera it-incidenter. Kravet på rapporteringen av it-incidenter från leverantörer av samhällsviktiga och digitala tjänster är därför central för att kunna stärka cybersäkerheten inom en rad sektorer.

Eftersom små och medelstora företag ofta har begränsade förutsättningar att stärka sin motståndskraft mot cyberhot gav regeringen 2018 MSB i uppdrag att bidra till att öka sådana företags och allmänhetens kunskaper om informationssäkerhet. Tillsammans med ett stort antal aktörer utformade MSB en informationskampanj, med vilken myndigheten nått ut brett.

Syftet med det nyinrättade nationella cybersäkerhetscentret är att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot som utgör en av källorna till de it-incidenter som drabbar Sverige. Inom ramen för cybersäkerhetscentret ska de deltagande myndigheterna bland annat koordinera arbetet för att förebygga, upptäcka och hantera cyberangrepp och andra it-incidenter samt förmedla råd och stöd avseende hot, sårbarheter och risker. Samverkan med privat sektor utgör en viktig del av centrets uppdrag. Regeringen har en tät dialog med de ansvariga myndigheterna om verksamheten och den fortsatta inriktningen.

Jag och regeringen har för avsikt att fortsätta att bedriva ett uthålligt och systematiskt arbete med informations- och cybersäkerhet, för att stärka hela samhällets motståndskraft mot cyberattacker och andra it-incidenter och som ett led i att främja Sveriges säkerhet, konkurrenskraft och välstånd.

Stockholm den 27 oktober 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.