Cyberattacker

Skriftlig fråga 2021/22:235 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-21
Överlämnad
2021-10-21
Anmäld
2021-10-22
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det sker fler och fler attacker mot företag där dessa krävs på stora summor av hackare. Brotten ökar i omfattning och drabbar såväl stora som små företag. Coop-attacken lamslog de flesta Coop-butiker under lång tid och ledde till att Coop förlorade stora summor. Enligt uppgifter i medier finns det dessutom ett stort mörkertal; det är kanske upp till 95 procent av attackerna som aldrig anmäls till polisen. Sverige som har som ambition att digitalisera samhället mer och mer behöver en god beredskap för att stå emot liknande attacker. För en privatperson som blir drabbad av en hackare kan det betyda att datorn låses och blir obrukbar, vilket innebär en tråkig kostnad för den enskilde, men för företag kan det handla om stora summor och en eventuell konkurs.

Digitaliseringen har många fördelar men också nackdelar. Det har nu meddelats att Transportstyrelsen har drabbats av en it-krasch som kan orsaka körförbud för 37 000 fordon. När Transportstyrelsen skulle göra en systemuppdatering havererade datasystemen. Uppdateringen gjordes i september i år, och i oktober växte problemen. Transportstyrelsen har agerat snabbt och meddelat polisen samt skickat ut brev till dem som berörs. Vidare har Transportstyrelsen meddelat att de drabbade inte ska behöva betala någon förseningsavgift. Digitaliseringen är en viktig del av utvecklingen för att underlätta samt tidseffektivisera många tjänster och är i de absolut flesta fallen mycket positiv. Det är inte orimligt att framåt tänka sig att fordon styrs mer och mer av digitaliseringen i realtid, där information matas ut till föraren under färd och kanske via autonomin även till förarlösa fordon som trafikerar samhället. Det kan handla om allt från taxitjänster till godsleveranser.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur agerar regeringen för att myndigheter ska kunna skydda sig och klara av framtida cyberattacker?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:235 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/03646 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:235 av Jimmy Ståhl (SD)
om cyberattacker

Jimmy Ståhl har frågat mig hur regeringen agerar för att myndigheter ska kunna skydda sig och klara av framtida cyberattacker.

Cyberattacker och andra it-relaterade hot utgör en utmaning för vårt digitaliserade samhälle. Olika typer av it-incidenter kan i sig utgöra ett hot mot myndigheters verksamhet, deras tjänster till medborgare och företag, och ytterst Sveriges säkerhet.

Rapportering av it-incidenter, inklusive cyberattacker, är viktig eftersom den ger information om hot och sårbarheter och underlag för att kunna stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera it-incidenter.

Kravet på rapporteringen av it-incidenter från statliga myndigheter i enlighet med förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap är därför central. En förutsättning för att rapporteringen ska fungera är att statliga myndigheter har fungerande rutiner och processer för identifiering och rapportering av it-incidenter. Mot denna bakgrund gav regeringen i december 2020 ett antal myndigheter i uppdrag att redovisa detta.

Syftet med det nyinrättade nationella cybersäkerhetscentret är att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot som utgör en av källorna till de it-incidenter som drabbar Sverige. Inom ramen för cybersäkerhetscentret ska de deltagande myndigheterna bland annat koordinera arbetet för att förebygga, upptäcka och hantera cyberangrepp och andra it-incidenter samt förmedla råd och stöd avseende hot, sårbarheter och risker. Samverkan med både offentlig och privat sektor utgör en central del av centrets uppdrag. Regeringen har en tät dialog med de ansvariga myndigheterna om verksamheten och den fortsatta inriktningen.

Jag och regeringen har för avsikt att fortsätta att bedriva ett uthålligt och systematiskt arbete med informations- och cybersäkerhet i syfte att stärka myndigheternas förmåga att förebygga, stå emot och hantera framtida cyberattacker och andra it-incidenter.

Stockholm den 27 oktober 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.