Cykling mot enkelriktat

Skriftlig fråga 2021/22:1745 av Emma Berginger (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-16
Överlämnad
2022-06-17
Anmäld
2022-06-20
Svarsdatum
2022-06-22
Sista svarsdatum
2022-06-22
Besvarad
2022-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Transportstyrelsen redovisade nyligen den första av två delrapporter rörande Uppdrag att analysera regelfrågor så att andelen som reser med cykel kan öka, enligt regeringsbeslut I2021/02731 och I2022/00409.

I uppdraget ingick följande: Att analysera och lämna förslag till hur reglerna kring enkelriktad trafik på lämpligt sätt kan ändras för att möjliggöra cykeltrafik i båda riktningarna där det för motortrafik är enkelriktat. Utgångspunkten är att skyltningen ska vara trafiksäker och lätt för alla trafikanter att förstå.

Trots detta väljer Transportstyrelsen att inte genomföra uppdraget och skriver att de föreslår ingen ändring av reglerna om enkelriktad trafik utan anser att dagens regelverk är tillräckliga för att lösa den problematik som förekommer samt att det sannolikt inte påverkar andelen som reser med cykel.

Transportstyrelsen avslår i utredningen samtliga förslag till regeländringar. Det är anmärkningsvärt då de föreslagna reglerna syftar till att öka trafiksäkerheten och framkomligheten för cykel. Det finns också forskningsstöd för de föreslagna regeländringarna. 

Transportstyrelsen har till exempel avfärdat cykling mot enkelriktat med motiveringen att förslaget om cykling mot enkelriktad trafik strider mot internationella konventioner om vägtrafik som Sverige har valt att ställa sig bakom. Samtidigt finns det många exempel på hur länder runt om i Europa, som har ställt sig bakom samma konventioner, tillåter cykling och tillämpar tilläggstavlor som undantar cykling från enkelriktat.

Med anledning av detta är min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

Tänker ministern vidta några åtgärder, och i så fall vilka, mot bakgrund av det som anförs ovan om att Transportstyrelsen inte lämnar förslag till hur reglerna för enkelriktad trafik på lämpligt sätt kan ändras för att möjliggöra cykeltrafik i båda riktningarna där det för motortrafik är enkelriktat?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1745 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2021/22:1745 av Emma Berginger (MP)
Cykling mot enkelriktat

Emma Berginger har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder och i så fall vilka, mot bakgrund av att Transportstyrelsen inte lämnar förslag till hur reglerna för enkelriktat trafik på lämpligt sätt kan ändras för att möjliggöra cykeltrafik i båda riktningarna där det för motortrafik är enkelriktat.

Den rapport som Emma Berginger hänvisar till är en delredovisning av regeringsuppdraget om att analysera regelfrågor så att andelen som reser med cykel kan öka. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 oktober 2022.

Jag är angelägen om att möjligheterna till cykling är goda och regeringen vill se en ökad och säker cykling i Sverige.

Transportstyrelsen har i sin delredovisning gjort en gedigen genomgång av de regleringsmöjligheter som finns och som möjliggör motorfordonstrafik i en riktning och cykeltrafik i båda riktningarna. Jag kan konstatera att Transportstyrelsen har identifierat ett behov av ändring i reglerna kring enkelriktat vad gäller vägmärkesförordningen. De anger att ett förslag till författningsändring ska utvecklas i delrapport två.

Jag följer därför utvecklingen i denna fråga och ser framåt emot uppdragets slutredovisning.

Stockholm den 22 juni 2022


Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.