Till innehåll på sidan

Dagersättning vid flytt till område med sociala och ekonomiska utmaningar

Skriftlig fråga 2020/21:1682 av Ludvig Aspling (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-05
Överlämnad
2021-02-09
Anmäld
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-17
Svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt 10 a § lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) ska en asylsökande som på egen hand ordnar bostad som ligger i en del av en kommun som vid inflyttningen och under den tid utlänningen bor i den anses ha sociala och ekonomiska utmaningar inte ha rätt till dagersättning. Detta gäller dock inte om det är uppenbart oskäligt att utlänningen inte får rätt till sådant bistånd. Reglerna började gälla 1 januari 2020.

Från och med den 1 juli 2020 till och med den 12 januari 2021 har 2 291 asylsökande flyttat från ett icke utsatt till ett socialt utsatt område. Under motsvarande tid har 743 personer fått avslag på sin dagersättning. Det kan naturligtvis vara så att en person av en annan anledning inte har rätt till dagersättning, till exempel att denne har en inkomst.

Det sagda innebär att som mest en tredjedel av de personer som trots de nya reglerna väljer att bosätta sig i ett område med sociala och ekonomiska utmaningar blivit nekade dagersättning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitite- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser mininstern att regelverket fått den effekt som regeringen har tänkt, vilken prognos gjorde regeringen angående hur många personer som skulle nekas ersättning, och anser mininstern att undantagen från huvudregeln är för generösa samt vidtar ministern några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1682 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/00553 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1682 av Ludvig Aspling (SD)
Dagersättning vid flytt till område med sociala och ekonomiska utmaningar

Ludvig Aspling har frågat mig om jag anser att den s.k. EBO-regleringen fått den effekt som regeringen har tänkt, vilken prognos regeringen gjorde angående hur många personer som skulle nekas ersättning, om jag anser att undantagen från huvudregeln är för generösa samt om jag vidtar några åtgärder.

De nya reglerna innebär att en asylsökande som flyttar till och bor i eget boende i områden med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte ska ha rätt till dagersättning. Detta gäller dock inte om det är uppenbart oskäligt att den sökande inte ges rätt till sådant bistånd.

Reglerna har till syfte att minska koncentrationen av asylsökande i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar. De syftar också till att asylsökande i större utsträckning ska välja att bo i Migrationsverkets boenden eller i områden där förutsättningarna för integration är bättre.

I samband med införandet av de nya reglerna konstaterade regeringen att det inte var möjligt att ange en exakt siffra på hur många asylsökande som skulle välja att bo i eget boende utan tillgång till dagersättning. Regeringen bedömde dock att de nya reglerna skulle leda till att åtminstone 40 procent av de asylsökande som annars skulle ha flyttat till eget boende i ett område med socioekonomiska utmaningar, i stället skulle välja att bo i ett område utan sådana begränsningar.

De nya reglerna har varit i kraft sedan den 1 januari 2020 och började tillämpas fullt ut först den 1 juli samma år. Det har alltså gått alltför kort tid för att utvärdera effekterna av reformen. Regeringen har däremot gett Migrationsverket i uppdrag att vidta åtgärder för att kontrollera att det nya regelverket följs samt att redovisa hur många asylsökande som har flyttat till och bor i eget boende i ett område med socioekonomiska utmaningar med bibehållen dagersättning.

I Migrationsverkets redovisning anges att det till och med den 3 december 2020 inte var några asylsökande som hade flyttat till områden med socioekonomiska utmaningar och fått behålla dagersättningen, dvs. fall där undantaget tillämpats. Redovisningen visar också att Migrationsverket inte ser något behov av ytterligare kontrollåtgärder för att säkerställa efterlevnaden av reformen.

Utöver det framgår det också att asylsökande som har flyttat till ett område med socioekonomiska utmaningar, och förlorat rätten till dagersättning, i flera fall har flyttat vidare till ett område utan sådana utmaningar. I det sammanhanget har Migrationsverket dragit slutsatsen att detta är en direkt följd av att de har nekats dagersättning.

Det har emellertid gått alltför kort tid för att det ska vara möjligt att dra några säkra slutsatser om effekterna av regeländringarna. Regeringen avser därför att noga följa utvecklingen framöver.

Stockholm den 24 februari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.