De nya reglerna för arbetsgivardeklaration

Skriftlig fråga 2018/19:11 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-23
Överlämnad
2019-01-23
Anmäld
2019-01-24
Svarsdatum
2019-01-30
Sista svarsdatum
2019-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vid årsskiftet infördes nya regler för arbetsgivardeklaration på individnivå, med syftet att stävja ekonomisk brottslighet och skattefusk. Dessvärre framstår det som att dessa regler kommer att få olyckliga konsekvenser för landets årsrika.

Regelförändringarna innebär att tjänstepensioner som fram till och med årsskiftet har kommit från en utbetalare nu kan komma att redovisas och utbetalas på olika sätt. Den enskilde senioren kan hädanefter få sin tidigare sammansatta tjänstepension redovisad och utbetalad från flera utbetalare, beroende på hur pensionen är finansierad, och därmed också beskattad annorlunda. För en del årsrika personer kan effekten bli att skatteuttaget sammanlagt blir högre än med tidigare ordning.

Därutöver kommer de nya reglerna för många årsrika medföra att det blir svårt att få en komplett bild av sin pension, dels på grund av de olika delbeloppen, dels på grund av att av årliga kontrolluppgifter försvinner. Detta innebär att landets årsrika, vare sig de känner sig förtrogna med digitala tjänster eller inte, hädanefter främst hänvisas till att logga in och sköta sina skatteärenden på Skatteverkets webbsida. I sammanhanget bör understrykas att omkring 500 000 svenskar aldrig använder internet, varav merparten är årsrika. Bland personer fyllda 76 år och äldre är det 42 procent som inte använder internet. Via telefon erbjuder Skatteverket i dagsläget inget stöd för skatteuträkningar. Skatteverkets servicekontor ger viss hjälp, men de finns bara på 113 platser i landet. Man kan alltså tvingas resa mycket långt för att nå ett servicekontor.

Dessa olyckliga effekter för Sveriges seniorer har sannolikt inte varit avsikten med de nya reglerna. Det borde därför vara möjligt att få till undantag eller mindre justeringar i det nya regelverket för att undvika dessa konsekvenser, samtidigt som de nya reglernas avsikter i övrigt bibehålls.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera för att tidigare års ordning avseende information, redovisning, utbetalningar, skatter och kontrolluppgifter återställs när det gäller olika pensioner?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:11 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/

00208/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:11 av Barbro Westerholm (L)
De nya reglerna för arbetsgivardeklaration

Barbro Westerholm har frågat mig hur jag och regeringen avser att agera för att tidigare års ordning avseende information, redovisning, utbetalningar, skatter och kontrolluppgifter återställs när det gäller olika pensioner.

Låt mig börja med att slå fast att de nya bestämmelserna om uppgifter på individnivå i arbetsgivardeklarationen inte på något sätt påverkar den slutliga skatten för pensionärer.

De nya bestämmelserna som gäller sedan årsskiftet innebär i korthet att arbetsgivare ska lämna uppgifter om utbetalningar av löner och pensioner månadsvis på individnivå och att skyldigheten att lämna kontrolluppgift en gång om året har tagits bort.

Skatteverket har även justerat tidigare gällande myndighetspraxis. Arbetsgivare som t.ex. tryggar utfästa pensioner i egen regi ska numer ansvara för den framtida utbetalningen av pensionen även om den administreras av någon annan.

Uttaget av preliminär skatt kan i det enskilda fallet påverkas av Skatteverkets ändrade praxis och bli såväl högre som lägre än den slutliga skatten. Men, som sagt, den slutliga skatten påverkas inte.

Alla inkomster sammanfattas även fortsättningsvis genom förtryckta uppgifter i den årliga inkomstdeklarationen. Det finns heller inget som hindrar att pensionsbetalarna lämnar uppgifter motsvarande de tidigare lagstadgade kontrolluppgifterna till enskilda på frivillig basis.

Bestämmelserna om redovisning på individnivå i arbetsgivardeklarationen syftar till att minska skattefusk och skatteundandragande. Uppgifterna kommer även att användas av bidragsgivande myndigheter för kontroll av bidragsbeslut, främst avseende inkomstbaserade bidrag. Det är därför av vikt att uppgifterna i så stor utsträckning som möjligt speglar de enskildas inkomster.

Trots en ökad digitalisering är det självklart viktigt att enskilda kan få stöd av Skatteverket även på annat sätt. Hjälp med frågor rörande jämkning av preliminär A-skatt och skatteberäkningar kan enskilda få via fysiska möten på något av de servicekontor som finns runt om i landet eller per telefon från Skatteverkets skatteupplysning. Skatteupplysningen gör dock inga skatteuträkningar eller tar emot ansökan om jämkning via telefon. Blanketter finns givetvis för den som saknar möjlighet att göra en ansökan om jämkning digitalt och hjälp med hur den ska fyllas i kan fås via skatteupplysningen eller servicekontoren. Regeringen har för avsikt att öppna fler servicekontor vilket kan komma att öka tillgängligheten till service och information från Skatteverket.

Det är viktigt att den genomförda reformen får avsedd effekt och att enskilda får den service och information som behövs. Jag följer därför noga utvecklingen på området.

Stockholm den 30 januari 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.