De religiösa minoriteterna i Pakistan

Skriftlig fråga 2010/11:400 av Härstedt, Kent (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-03-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2011-03-28
Besvarad
2011-04-04
Svar anmält
2011-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2010/11:400 De religiösa minoriteterna i Pakistan

av Kent Härstedt (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

De religiösa fundamentalisterna i Pakistan tycks växa i kraft och omfattning och får allt större makt i landet. Genom förtryck, hot och mord växer sig dessa krafter allt starkare. Regeringen i landet tycks vara för svag för att kunna eller vilja ingripa, och omvärldens reaktioner på denna utveckling har varit mycket svag. Genom att omvärlden inte reagerar på denna utveckling fortsätter den negativa utvecklingen att stärkas.

Det kommer ständigt nya signaler om att situationen för landets religiösa minoriteter håller på att förvärras. Rapporter kommer exempelvis från US Secretary for Democracy and Global Affairs, likaså beskrivs situationen i flera utredningar genom Human Rights Watch, Asia, Human Rights Commission, Amnesty International och FN som mycket allvarlig. Dessa rapporter och utredningar beskriver exempelvis situationen för en av dessa minoritetsgrupper, Ahmadiyya Muslimerna, som mycket svårt utsatta. Exemplen på övergrepp och diskriminering är omfattande och oräkneliga. Mord, misshandel, förföljelse, bostäder bränns ned och så vidare beskrivs som ofta förekommande.

Mot denna bakgrund är min fråga till utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att stärka skyddet för de religiösa minoriteterna i Pakistan?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:400 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 4 april

Svar på fråga

2010/11:400 De religiösa minoriteterna i Pakistan

Utrikesminister Carl Bildt

Kent Härstedt har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att stärka skyddet för de religiösa minoriteterna i Pakistan.

Regeringen delar Kent Härstedts oro för situationen för Ahmadiyya Muslimerna och andra religiösa minoriteter i Pakistan. Övergrepp, diskriminering, hot och förföljelse mot personer som tillhör religiösa minoriteter är ett allvarligt problem i landet. Konstitutionella ändringar har genomförts under 2010 bland annat för att stärka de mänskliga rättigheterna. Detta är ett viktigt steg i rätt riktning, det finns dock fortsatt stora brister i rättssäkerheten.

Våldsam extremism utgör i dag ett av största hoten mot de mänskliga rättigheterna i Pakistan. I början av 2011 mördades två regeringsrepresentanter efter att de förespråkat reformer och ett avskaffande av de så kallade hädelselagarna. Lagarna bryter mot de universella principerna om religions- och yttrandefrihet och underblåser samhällsvåldet mot personer som tillhör minoriteter. EU:s höga representant Catherine Ashton har i två uttalanden fördömt morden och visat oro över den intolerans och våld som präglar diskussionerna om hädelselagarna. Även Europaparlamentet har i två resolutioner fördömt morden och uttryckt oro över utvecklingen i landet.

Sverige agerar främst genom EU för att påverka Pakistans regering att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i landet, inte minst religionsfrihet och ökat skydd för personer som tillhör minoriteter. Vid den senaste sessionen vid MR-rådet i Genève i mars 2011 betonade EU den pakistanska regeringens skyldighet att förhindra våld mot personer som tillhör minoriteter och att samtliga medborgares åsikts- och religionsfrihet måste garanteras. Även i det svenska anförandet betonades detta specifikt.

EU:s medlemsländer gör också regelbundna uppvaktningar i Islamabad vad gäller mänskliga rättigheter, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter. Bland annat förs en dialog om Pakistans reservationer till den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som Pakistan nyligen ratificerat. Delar av denna dialog har tydlig bäring på respekten för religionsfriheten och skyddet för personer som tillhör religiösa minoriteter i landet. Mer långsiktigt, och inom ramen för EU:s handlingsplan för samarbetet med Pakistan och Afghanistan, arbetar EU för att stärka rättsstaten i Pakistan, förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna samt främja förutsättningarna för den ekonomiska och sociala utvecklingen och för god samhällsstyrning i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.