De små stegens tyranni och föreningsmomsen

Skriftlig fråga 2012/13:328 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-21
Anmäld
2013-02-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-03-01
Svar anmält
2013-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2012/13:328 De små stegens tyranni och föreningsmomsen

av Hans Olsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Enligt egen utsago driver finansministern frågan om fortsatt momsbefrielse för ideella föreningar inom EU. Riktigt hur borde kanske ministern redovisa för riksdagens partier i något sammanhang, såvida nu inte minoriteten redan fått den redovisningen.

Det uppges att det nya momsdirektivet som ska antas under året kan komma att presenteras via flera delförslag. Det blir då svårt att få grepp om helheten och lätt att diskussioner om detaljer som Sveriges momsbefrielse av ideella föreningar drunknar i eller faller bort i en mer komplex materia där olika delförslag ska kompromissas ihop mellan medlemsstaterna. Plötsligt kan Sverige få reda på att förhandlingarna nu är inne i så svåra och viktiga frågor så att ett enskilt lands avvikelser inte kan få störa det stora och viktiga som nu måste avgöras. Ministern måste både sätta ned foten och låta den vara kvar under hela förhandlingsperioden. Det är annars risk för att vi genom de små stegens tyranni tappar bort momsbefrielsen.

Genom vilka initiativ och insatser driver finansministern frågan om fortsatt momsbefrielse för ideella föreningar, och vid vilka tidpunkter kommer riksdagen att ges information om detta arbetes utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:328 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 1 mars

Svar på fråga

2012/13:328 De små stegens tyranni och föreningsmomsen

Finansminister Anders Borg

Hans Olsson har frågat mig genom vilka initiativ och insatser jag driver frågan om fortsatt momsbefrielse för ideella föreningar och vid vilka tidpunkter riksdagen ges information om detta arbetes utveckling.

Bakgrunden till frågan är att EU-kommissionen under 2008 inledde ett fördragsbrottsförfarande mot Sverige. Kommissionen anser att den svenska momslagen innehåller ett alltför generöst undantag för ideella föreningar och att lagen därför strider mot EU:s momsdirektiv.

Det är viktigt att en gynnsam behandling av den ideella sektorn säkerställs. I samband med det arbete med en allmän översyn av momssystemet som kommissionen inledde 2010 har regeringen tagit initiativ till ett uttalande från ministerrådet i maj 2012 om att undantagen för ideella föreningar i momsdirektivet bör klargöras. Jag kommer att stå fast vid att det inom ramen för översynen finns ett behov att tydliggöra undantagen i momsdirektivet.

Dialogen med kommissionen har fortsatt sedan besöket av EU-kommissionär Šemeta under sommaren 2011. Kommissionen har ställt frågor om den ideella sektorn i Sverige och mina tjänstemän har sammanställt svar till kommissionen.

Jag kommer att fortsätta att vid mina kontakter med kommissionen vara tydlig med att den ideella sektorns värdefulla verksamhet måste främjas och att fortsatt momsbefrielse för ideella föreningar ska gälla. Dialogen med kommissionen fortsätter alltså, och arbetet med att säkerställa goda förutsättningar för en stark ideell sektor bedrivs vidare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.