Delade hälsodata

Skriftlig fråga 2021/22:1065 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-10
Överlämnad
2022-02-10
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Strax före jul presenterade stiftelsen Forska Sverige en Sifoundersökning i vilken 93 procent av allmänheten sa ja till att dela sina avidentifierade hälsodata. Detta är ytterst intressanta uppgifter, inte minst eftersom delning av anonyma hälsodata anses kunna främja medicinsk forskning och på så sätt förbättra vården. Även flera patientorganisationer instämmer i detta och bedömer att delning av anonyma hälsodata ökar patientsäkerheten, utvecklar och förbättrar vården men också gör den mer jämlik över landet.

Detta är angelägna frågor som har uppmärksammats sedan många år, varför det också är viktigt att frågan nu slutligt kan få sin lösning och implementeras.

När det gäller tillgång till och sekundär användning av hälsodata för forskningsändamål anses Finland vara ett föredöme. Där kan data beställas genom ett sammanhållet system, liknande principen om one-stop-shop. Det framgår bland annat av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rapport Ökad precision i Europa.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att i närtid, med beaktande av integritet och etiska förhållanden, kunna förenkla och optimera sekundär användning av hälsodata?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1065 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/00905 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1065 av Betty Malmberg (M)
Delade hälsodata

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att i närtid, med beaktande av integritet och etiska förhållanden, kunna förenkla och optimera sekundäranvändning av hälsodata.

Intresset för och betydelsen av hälsodata har ökat de senaste åren och värdet av att kunna dela information har belysts inte minst under pandemin. Den 22 oktober 2021 beslutade regeringen om sin datastrategi, Data – en underutnyttjad resurs för Sverige: En strategi för ökad tillgång av data för bl.a. artificiell intelligens och digital innovation.

Datadelning behövs för att kunna möta allt mer komplexa samhällsutmaningar då varken enskildas behov av vård och service eller samhällsutmaningar definieras av organisationsgränser. När informationen var pappersburen var det naturligt att också begränsa användningen av data till organisationens uppdrag. Men en sådan begränsning kan t.ex. innebära att data inte kan följa individen mellan vårdinrättningar.

För att datadelning ska kunna göras mer ändamålsenlig utifrån ett växande behov av att utveckla individcentrerad service och vård så finns anledning att utreda regelverk och policy. Regeringen har under året beslutat om en rad insatser som framgår av datastrategin, exempelvis att ta fram ett hälsodatautrymme för bilddiagnostik och en digital infrastruktur för nationella kvalitetsregister. Regeringen arbetar aktivt med frågan om datadelning.

Stockholm den 23 februari 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.