Demokratin i Uganda

Skriftlig fråga 2005/06:409 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-18
Anmäld
2005-11-18
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2005/06:409 av Ewa Björling (m) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Demokratin i Uganda

För en kort tid sedan arresterade Ugandas regering en av de främsta oppositionsledarna, Kizza Besigye. Han anklagas för landsförräderi. Oppositionsledaren Kizza Besigye har också framstått som en av presidentens farligaste rivaler och har precis återvänt till Uganda efter fyra år i landsflykt. Tidigare i år hävdes förbudet för politiska partier i Uganda. Mycket tyder på att odemokratiska metoder använts i behandlingen av oppositionsledaren. Afrikas fattiga länder behöver hjälp för att initiera och bibehålla demokratin.

Vilka åtgärder ämnar utrikesministern vidta för att tillåta en fri opposition i Uganda?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:409 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:409 om demokratin i Uganda

Utrikesminister Laila Freivalds

Ewa Björling har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att en fri opposition ska tillåtas i Uganda.

Det gör mig mycket bekymrad att oppositionsledaren Kizza Besigye har arresterats, anklagad för bland annat högförräderi. Vi har välkomnat att Uganda åtagit sig att införa flerpartisystem och därmed möjliggöra ett ökat politiskt utrymme för oppositionen. Den valda tidpunkten för arresteringen gör dock att den kan ses som en politisk handling med syfte att neutralisera oppositionen och hota demokratiseringsprocessen.

EU agerade omedelbart på gripandet av Besigye och ett uttalande gjordes om att Besigye, liksom övriga arresterade, måste få en snabb och transparent rättegång. EU betonar också hur viktig övergången till ett pluralistiskt system är för Ugandas utveckling. Sverige har också deltagit i uttalanden av en bredare givargrupp i Kampala med samma innebörd. EU har dessutom uppvaktat både president Museveni och utrikesminister Kutesa i frågan.

Sverige arbetar aktivt för att påverka utvecklingen i rätt riktning både genom bilateral dialog med regeringen och genom stöd till främjande av en demokratisk samhällsutveckling. Sverige lämnar tillsammans med andra givare stöd (5 miljoner kronor under 2005 respektive 2006) till valprocessen som inkluderar bland annat väljarutbildning och väljarregistrering. Inom ramen för detta stöd ingår också aktiviteter för att bygga förtroende mellan de politiska partierna och valkommissionen, till exempel fredskommittéer på lokal nivå för att förebygga och lösa konflikter.

Biståndsminister Carin Jämtin träffar Ugandas ambassadör denna vecka, då hon kommer att uttrycka vår oro över arresteringen och kräva att Besigye, och övriga arresterade, ges en snabb och korrekt rättslig prövning. Sverige kommer fortsatt att noga följa situationen i Uganda och jag utesluter inte att den negativa utvecklingen på demokratiområdet kan få konsekvenser för det framtida utvecklingssamarbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.