Demokratistöd till partianknutna organisationer

Skriftlig fråga 2017/18:1311 av Maria Weimer (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-16
Överlämnad
2018-05-17
Anmäld
2018-05-18
Svarsdatum
2018-05-23
Sista svarsdatum
2018-05-23
Besvarad
2018-05-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Regeringen, med statsrådet Lövin som föredragande, beslutade den 8 mars 2018 om ändringar i regeringens strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016–2020.

De svenska partianknutna organisationerna gör ett värdefullt arbete med politiska kontakter i ofria länder. Det särskilda demokratistödet är en viktig resurs för förtryckta oppositionspolitiker, och de är också ett viktigt komplement till officiell diplomati. Det demokratiska utrymmet krymper i flera länder, och stöd till utsatta förändringsaktörer blir allt viktigare. Utan fria val och konkurrerande partier blir det ingen demokrati. De svenska partianknutna organisationerna är också en viktig svensk resursbas för att främja kvinnors deltagande i politiken i andra länder. De svenska partierna är bra på jämställdhet i en global jämförelse.

Regeringens beslut om strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer betyder att stödets struktur ändrar sig från ett mandatbaserat system till ett system där de svenska partianknutna organisationerna utvecklar tvärpolitiska samarbeten som konkurrerar om medelstilldelningen.

Givet den negativa utvecklingen för demokratisk politisk organisering, givet de höga förväntningarna på kvinnors politiska deltagande som inryms i mål 5 i den globala agendan och givet att de svenska partianknutna organisationerna har fått en vidgad uppgift genom regeringens beslut vill jag ställa frågan till statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt avser statsrådet att öka anslagen till regeringens strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1311 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet

Lövin

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1311 av Maria Weimer (L) Demokratistöd till partianknutna organisationer

Maria Weimer har frågat mig på vilket sätt jag avser att öka anslagen till regeringens strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer.

Jag instämmer helt i beskrivningen av att det demokratiska utrymmet krymper på flera ställen runt om i världen och behovet av att stödja aktörer som arbetar med att främja demokrati.

Uppbyggnad av demokratiska flerpartisystem och stöd till politiska partier är en central del av Sveriges utvecklingssamarbete för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer är en viktig komponent i detta arbete.

Under strategins första år, 2016–2018, har 75 miljoner kronor avsatts för stöd genom svenska partianknutna organisationer.

De medel som ställs till Sidas förfogande för strategins genomförande bestäms på årlig basis inom ramen för budgetprocessen. Sidas budgetunderlag för de anslagsposter som myndigheten disponerar inom anslaget 1:1 Biståndsverksamhet, däribland anslagsposten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är ett centralt ingångsvärde i processen. Beloppet för strategins genomförande fastställs slutligen av regeringen i det årliga regleringsbrevet till Sida.

Vad gäller volymen för 2019 beslutas den nya nivån således först i december 2018. Att redan nu uttala sig om att beloppet ska vara oförändrat eller höjas vore att föregripa den ordinarie budgetprocessen och regeringens beslut om regleringsbrev till myndigheterna för nästkommande budgetår.

Stockholm den 23 maj 2018

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.